Poljoprivreda

MUKE DOMAĆIH PROIZVOĐAČA RAKIJE

RADOJEVO – Darko Perin voćar je iz Radojeva (Klarija). Pod kajsijom i orahom ima dva hektara zemlje. Upoznali smo ga na „Kobasicijadi“ u Belom Blatu, gde je privukao pažnju svojom kajsijevačom. Nerado priča za medije.

rakija

– Muka živa – ipak kaže za portal „Zrenjaninski“ Darko, koji ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. – Kad sam sadio voćnjak planirao sam da mi osnovna delatnost bude proizvodnja domaće rakije. Nažalost, od toga nije bilo ništa, jer prethodni Zakon o alkoholnim pićima nije išao na ruku malim proizvođačima domaće rakije, nego onim velikim, industrijskim. Onda je donet novi. Iako se na izgled čini da nam on donosi neke pogodnosti, ja ih u praksi još ne vidim.

Novosadska rodna, sorta kajsije koja je sa 90 odsto zastupljena u voćnjaku Perinovih, idealna je za rakiju, ali s obzirom na to da ne može da rakiju koju ispeče i proda, Darko prodaje kajsiju u sezoni, kao konzumnu i – gubi.

Po starom zakonu morao sam da imam tehnologa, nisam mogao ja sam da garantujem za kvalitet svog proizvoda. A ta rakija je sto posto prirodna. Zato je zakon štitio velike, gde ima metil alkohola, to tvrdim. Ovaj novi zakon čitam, nije mi jasno kako da ga tumačim, pa baš čekam poljoprivrednu inspekciju da vidim kako će se primenjivati u praksi – priča Darko, dok na velikoj pijaci prodaje orahe.

O primeni novog zakona pokušali smo nešto više da saznamo od poljoprivredne inspektorke Vesna Džonlage. Nažalost, nismo uspeli. Inspektorka Džonlaga nas je uputila na portparola Ministarstva poljoprivrede u Beogradu koji je jedini ovlašćen da daje izjave za medije. A nas je samo interesovalo kakva je situacija u Zrenjaninu i okolini, i ima li nade za male proizvođače domaće rakije kojom se dičimo kao jednom od stvari koju sigurno umemo da napravimo.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz