Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Ministar Branislav Nedimović razgovarao sa poljoprivrednicima u Mihajlovu

branislav nedimović u mihajlovu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić posetili su danas Mihajlovo i sa tamošnjim poljoprivrednicima razgovarali o unapređenju poljoprivredne proizvodnje, ali i o problemima sa kojima se suočavaju.

 

Nedimović je kazao da je na terenu, obilazeći sela, stekao utisak da su proizvođači svesni da će, što se tiče ratarstva, ove godine dobro proći. Kako je rekao, cene su dobre, a sva je prilika da će biti i dobar rod.

 

Govoreći o pomoći koju je Mihajlovo, selo na području grada Zrenjanina, dobilo u poslednje vreme, ministar Nedimović je naglasio da je reč o jednoj „sasvim pristojnoj cifri“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pčelar Darko Batinić bavi se proizvodnjom organskog meda

 

– Mihajlovo je za 2020. godinu od države dobilo nepunih 100.000 evra subvencija. To je za jedno ovakvo selo sasvim pristojna cifra. Ovde, međutim, ima dosta problema koji se tiču nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i restitucije, a koji su se javili u prošlosti. To su teške stvari, ali ćemo dati sve od sebe da omogućimo ljudima da ostanu na selu, rade i žive od poljoprivrede – poručio je Branislav Nedimović.

 

branislav nedimović u mihajlovu

 

Pomoć Pokrajine i Grada

 

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić je istakao da je sa poljoprivrednicima razgovarano o različitim temama. Pre svega je bilo reči o pokrajinskim konkursima i problemima oko odvodnjavanja, odnosno izgradnje nove kanalske mreže.

 

– Aktuelan je konkurs za nabavku priključne mehanizacije, čiji se rezultati očekuju uskoro. To je konkurs koji je bio potreban. Trudićemo se da sredstva za te namene, koja su ove godine iznosila 100 miliona dinara, naredne budu značajno veća – rekao je Božić.

 

On je dodao da se kroz ovakve razgovore sa poljoprivrednicima na terenu dolazi do saznanja šta je im je u određenom trenutku najbitnije.

 

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je takođe posetio Mihajlovo, podsetio je da je Grad Zrenjanin proteklih godina izdvajao značajna sredstva za poljoprivredu, i to davanjem direktnih podsticaja samim poljoprivrednim proizvođačima u različitim oblastima, kao što su pčelarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, stočarstvo…

 

– Samo u poslednje dve godine je više od 100 miliona dinara izdvojeno za podsticaje. Tu ne računamo izgradnju atarskih puteva i slično – dodao je Santovac.

 

On je napomenuo i da na teritoriji grada Zrenjanina ima više od 6000 poljoprivrednika.

 

Nedimović, Božić i Santovac su ovom prilikom posetili i poljoprivredno domaćinstvo Ervina Tota, koje obrađuje oko 250 hektara zemlje. Porodica Tot se bavi mešovitom proizvodnjom, odnosno ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Sinovi su učestvovali na konkursima i dobili su podsticajna sredstva. Znači nam svaka pomoć, jer moramo da nabavljamo savremenu mehanizaciju, bez koje jako teško mogu da se postignu dobri rezultati – objasnio je Ervin Tot.

 

branislav nedimović u mihajlovu

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM