Poljoprivreda

MED VEOMA SUMNJIVOG KVALITETA

ELEMIR  Ova godina, sticajem raznih okolnosti, neće baš biti uspešna za pčelare – loše je krenulo a bolje se ne završava.

med

– U startu sezone bilo je problema zbog vremenskih neprilika, neke paše potpuno su omanule, ogromna većina pčelara ostala je bez bagremovog meda, a ni na ostalim medonosnim kulturama nije bilo više sreće. Čak i suncokret, od kojeg smo mnogo više očekivali, nije bio izdašan, jer su vegetacioni ciklusi znatno ubrzani i skraćeni, pa je suncokretova paša trajala svega dve nedelje, umesto očekivanih mesec dana – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik Društva pčelara „Okanj“ iz Elemira Vlado Pavlović, uz podsećanje da se u ovom mesecu paša završava. 

Ono što još više zabrinjava od malih prinosa su „nepogode“ koje pčelare prate u plasmanu i ostvarivanju očekivanih prihoda. U ovom mesecu paša završava, a ako je i bude, biće je u tolikoj meri da pčele pokriju dnevnu potrošnju i popune zimnicu. Položene košnice tada se ostavljaju na miru i obavlja se opšti pregled.

– Sve više se priča, sa razlogom, o pojavi meda veoma sumnjivog kvaliteta, ne samo na pijacama već čak i u trgovačkim lancima. Ili se prodaje nešto što samo liči na med, a daleko je od ovog zdravog i dragocenog proizvoda. Sve to destimulativno deluje na one koji se ozbiljno i odgovorno bave pčelarstvom – napominje Pavlović i kaže da bi država morala više da se tu više uključi u kontrolnoj ulozi, ali i sa sankcionisanjem.

On upozorava da zbog lične koristi, koja je uvek kratkog daha, pojedinci prave veliku štetu i proizvođačima i potrošačima, i da se tome mora stati na put.

Podeli članak
sinovoz
FAM