Poljoprivreda YSLAJDER

KOMPANIJA „FERERO ROŠE“ TRAŽI PARTNERE U BANATU

ferero-rose-promocija

ZRENJANIN – Kompanija „Ferero Roše“ danas je u Gradskoj kući u Zrenjaninu predstavila mere podrške za proizvodnju lešnika, kao i modele za zasnivanje novih površina pod ovom biljkom.

 

 

Programi podrške namenjeni su poljoprivrednim gazdinstvima, firmama i zadrugama, sa najmanje tri hektara plodnog tla, pogodnog za uzgoj ove kulture, što se utvrđuje prethodnom analizom zemljišta.

 

– Imali smo nekoliko sastanaka sa kompanijom „Ferero“, sa željom da našim poljoprivrednicima, voćarima ili budućim voćarima, predstavimo sve uslove koje ova kompanija nudi u zasnivanju zasada lešnika. U pitanju je obostrani interes a mi se nadamo proširenju zasada lešnika na ovom području – naglasio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

 

Na skupu je rečeno da je u toku zime rađeno više analiza na zemljištu oko Zrenjanina i u samom gradu, kako bi se utvrdilo postoje li uslovi za uzgoj lešnika. Još uvek je nepoznanica i kolika će biti zainteresovanost Zrenjaninaca za ovakvu vrstu voćarske proizvodnje.

 

U Zrenjaninu već ima proizvođača lešnika, a jedan od njih je Petar Lacmanović, koji ima zasad od 650 stabala na površini od hektar i po. Lešnici su na zemljištu prve klase.

 

– Ovo je dugoročan posao, koji zahteva ozbiljan pristup. Prošle godine imao sam rod od tri tone ali u narednim godinama očekujem mnogo više, i do sedam tona – kaže Lacmanović, koji ima više sorti lešnika, što je dobro radi oprašivanja.

 

On kaže da redovno radi analizu zemljišta, jer bez toga nema uspešne proizvodnje.

Podeli članak
sinovoz
FAM