Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Jednostavno i isplativo: Milan Bogunović u uzgoju prosa vidi veliku šansu

milan bogunović gaji proso

Milan Bogunović iz Banatskog Karađorđeva prošle godine se okušao u proizvodnji prosa, žitarice koja se na banatskim njivama ne vidi često. Nažalost, kako kaže, nije se dobro pripremio i temeljno informisao, i probna proizvodnja nije uspela.

 

Ipak, u prosu vidi veliki potencijal i ako ove godine, nakon žetve pšenice, bude kiše i dovoljno vlage u zemlji, sejaće ga opet. Ako ne ove, sigurno narednih godina, jer je proso odličan izbor za postrnu setvu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Tri miliona dinara podsticajnih sredstava novocrnjanskim poljoprivrednicima

 

– Prošle godine sam posejao proso 4. jula na 24 jutra. Samo 24 sata nakon setve na njivi su se videli klijanci, što se ne dešava ni sa jednom kulturom. Odlično je napredovalo i 31. avgusta, 28. dana od setve, proso je već klasao. Ne postoji nijedan drugi usev koji 28 dana nakon setve klasa. Kukuruzu je ove godine, na primer, od sejanja do nicanja trebalo 28 dana. Onda se dogodio jedan peh, u proso je ušao plamenac. Nisam imao dobru informaciju u vezi sa zaštitom, nisam je primenio i usev mi je propao, tako da ga nisam ni kosio. Zanimljivo je da plamenac najviše uništi najbolje biljke, a ko je imao lošiji proso, nešto je uspeo da skine sa njive – priča za portal zrenjaninski.com Milan Bogunović.

 

proso

 

Potrebna dobra mehanizacija i dobra organizacija

 

Ove godine, ako bude dovoljno vlage, Bogunović će proso sejati na manjoj površini.

 

– Shvatio sam da moram dobro da naučim. Proso ima veliki potencijal i to je moj definitivan izbor za postrnu setvu. Ona je jeftinija u odnosu na setvu ostalih kultura, nije skupa ni zaštita, a posle prosa zemlja je kvalitetnija. Na njivama gde je bio proso prošle godine posejao sam kukuruz, i na tim njivama on je bolji nego na drugim – ističe Bogunović.

 

Za setvu prosa je potrebna dobra mehanizacija i dobra organizacija.

 

– Sistem mora da bude zategnut kao praćka i da se proso seje dan nakon žetve pšenice. Ako bude potrebna zaštita – da se u pravo vreme zaštiti, i to je to – naglašava Bogunović.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Plasman prosa je obezbeđen, otkupljivači rade kontinuiran otkup svih količina, a i cena prosa je dobra.

 

– Sad je malo pala, ali već godinama je oko 50 dinara. To je, u odnosu na ulaganja i na činjenicu da je to druga žetva koja se desi već u septembru, odličan izbor. U prosu vidim veliki potencijal – zaključuje Milan Bogunović.

 

proso

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz