Poljoprivreda

JEDINA ŽENA ČLAN KLUBA VINA

ZRENJANIN – Marta Benak jedina je žena član Kluba vina u Zrenjaninu, a odnedavno je preuzela i klupsku blagajnu. Kako kaže, puno koristi je imala od ovog kluba, pa je bio red da na sebe preuzme i neku obavezu. I ne samo što je jedina žena član ovog udruženja, nego je Marta među retkim vinogradarkama i vinarkama za koje javnost zna.

Marta Benak
Marta Benak

– To je tačno. Na susretima koje često organizujemo po celoj Vojvodini pojavi se tek poneka žena, a ja sam sigurna da ih ima mnogo više – samo su nevidljive, u vinogradima. Bilo bi lepo da ih je više i kada se pokazuje i promoviše ono u čijem su stvaranju učestvovale – kaže Marta u razgovoru za portal zrenjaninski.com.

Marta je zavolela vinograd i vino u svojoj porodici. Kaže, i danas uz ručak obavezno popiju čašu ovog „božanskog napitka“. Po mogućstvu crnog, a po Martinom izboru – kaberne. Nekoliko godina pravili su vino od makedonskog grožđa, a onda su rešili da kupe vinograd i prave vino od svog grožđa.

– Imamo vinograd od 14 ari u aradačkom ataru, ali moram da priznam da se njime najviše bavi moj brat, a ja učim pored njega. U vinogradu imamo rajnski rizling, sivi burgundac, merlot i kaberne frank. Prošle godine imali smo prvu berbu i napravili prvo vino i jako smo zadovoljni. Trenutno nam je to hobi, ali u budućnosti možda bude i posao – veli naša sagovornica.

Marta kaže da su o vinogradu i vinu mnogo naučili od Šandora Šomođija, poznatog vinogradara i vinara.

– Svaki savet je bio dragocen i uz njega smo zavoleli i vinograd i pravljenje vina, ali i puno toga naučili u vezi ovog posla – dodaje Marta.

Zasad Benakovi ne razmišljaju o proširenju proizvodnje, jer su angažovani oko porodičnog biznisa koji nema veze sa vinom.

– Prvo planiramo da zatvorimo priču o vinu iz ovog jednog vinograda, a onda ćemo razmišljati kuda dalje – napominje Marta i dodaje da je vino i sve u vezi sa njim za porodicu Benak, pre svega, veliko zadovoljstvo.

Podeli članak
sinovoz
FAM