Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

EPIJACA: I ovdašnji proizvođači izložili svoju robu na “elektronsku tezgu”

povrće
Foto: Pixabay

ePijaca Srbije, odnosno mogućnost da se građani elektronskim putem obaveste o ponudi poljoprivrednih proizvoda, a onda se i snabdeju, naišla je na solidan odziv i proizvođača i kupaca.

 

Ministarstvo poljoprivrede na ovaj način htelo je da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, ali i potrošačima, koji su se zbog zatvaranja pijaca našli u teškoj situaciji. Na sajtu Ministarstva oformljena je stranica ePijaca Srbije. Na njoj je mapa sa lokacijama svih prijavljenih poljoprivrednih proizvođača i kratkim opisom ponude.

 

U regionu srednjeg Banata nema mnogo gazdinstava i proizvođača koji su robu postavili na „elektronsku tezgu“, tek nešto više od dvadesetak. S obzirom na to da je ukupni broj ponuđača sada 1186, jasno je da bi Banaćana moralo biti više, jer ipak je ovo poljoprivredni kraj.

 

Oni koji su se pojavili na ePijaci imaju različita iskustva.

 

Pročitajte još: Na njivama poljoprivrednog gazdinstva Šokšić radovi u punom jeku

 

Gazdinstvo Izabele Kiš iz Mihajlova decenijama se bavi proizvodnjom i prodajom rasada povrtarskih kultura. Zatvaranje pijaca za njih je bio ozbiljan udarac. A po formiranju ePijace bili su među prvima koji su se prijavili.

 

– Nisam mnogo očekivala od ove prijave, jer je to ipak pionirski poduhvat. Na naše iznenađenje, međutim, imali smo pozive već posle par dana i očigledno je da je ova ideja bila dobra – kaže Izabela Kiš.

 

Dejan Jankov: ePijaca je dobra ideja

 

A Dejan Jankov iz Elemira, koji se bavi proizvodnjom šampinjona, već prvog dana „otvaranja“ ePijace se prijavio.

 

– Najpre zatvaranje restorana i picerija, pa onda zatvaranje zelene pijace, bio je ozbiljan udarac za nas. Kada nam je omogućeno da svoju ponudu objavimo elektronski prihvatio sam to kao mogućnost da prevaziđem sadašnje teškoće. Ali, baš niko me nije zvao, osim ePijace Niš, koja je bila zainteresovana da se i tamo registrujem. Zahvalio sam se na ponudi, ali je nisam prihvatio jer nemam ekonomsko opravdanje – kaže Dejan.

 

On se nada da će ePijaca opstati i posle otvaranja pijaca u Srbiji.

 

– Ovo je ipak jedna dobra ideja, jer ljudi mogu da se bolje upoznaju sa ponudom poljoprivrednih proizvoda u svom kraju, a da i ne izađu iz svog stana ili kuće. Ako se mreža proširi i mapa bude sve punija, tek onda će se videti pravi efekti – nada se Dejan.

 

Među onima koji su svoju ponudu istakli na ePijaci Srbije i nalaze se na mapi proizvođača su i organski proizvođači, Šokšići iz Taraša, Balanji iz Lukinog Sela, „Organko Marković“ i Dušanka Đukić iz Zrenjanina… Različite proizvode nude gazdinstva Paunov, Vukov, Milin, a među ponuđačima su i pčelarsla gazdinstva Tomić, Starčević i drugi .

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM