Poljoprivreda YSLAJDER

DOBAR ROD: CENA BELOG LUKA VRTOGLAVO RASTE

luk

IDVOR, MUŽLJA – Kilogram belog luka u marketima dostigao je cenu od 560, pa i više dinara, dok se na pijaci može kupiti nešto jeftinije – za 450 do 500 dinara. Ispada da je beli luk skuplji od kilograma svinjskog buta. Šta je onda skupo, a šta jeftino?

– Ove godine beli luk ima odličnu cenu, a dobro je i rodio. Kada u septembru kilogram prodajemo za više od evra, mi smo srećni. Ove godine dobijali smo i dva, pa i više, što je fantastično – kaže za portal zrenjaninski.com Milan Kulačić, predsednik udruženja povrtara iz Idvora, sela koje, uz Sakule, prednjači u proizvodnji belog luka.

Kulačić veli da je ove godine u Idvoru posejano mnogo više površina belim lukom i da je to tendencija već godinama.

– Nakupci mesecima kruže po selima, plaćaju odmah, tako da ima povrtara koji su ga već posejali na deset hektara – ističe Kulačić, koji je i sam ove jeseni posejao beli luk na 1,5 lancu.

U mužljanskoj „Carskoj bašti“ kažu za portal zrenjaninski.com da je beli luk možda skuplji nego prethodnih godina, ali da je realno potrošnja ovog povrća mala, pa i kad kupite glavicu po 50 ili 60 dinara, to nije tako strašno.

– Mi uglavnom imamo uvozni beli luk, kineski, a njegova cena na veliko je skoro 430 dinara, pa u radnjama mora biti skuplji. U proizvodnji belog luka ima jako mnogo ručnog rada, za to se plaća radna snaga. Nemamo dobre kapacitete za čuvanje, naš beli luk proklija već posle nekoliko meseci, i sve su to razlozi da mu cena bude ovakva – smatra Tibor Molnar iz „Carske bašte“.

Povrtari iz Idvora povećavaju površine pod belim, ali i crnim lukom, jer su to kulture koje donose dinar. U atarima Idvora i Sakula sve je više i krompira.

– Cena je dobra, a i ljudi su se valjda zasitili uvoznog povrća bez ukusa i mirisa, pa lako prodamo to što posejemo – navodi Kulačić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz