Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Cene kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta iz godine u godinu sve su veće

cene poljoprivrednog zemljišta

Cene kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, kako onog koje se daje u zakup tako i onog koje se prodaje, iz godinu u godinu sve su veće.

 

Dobre zemlje sve je manje u prometu, pa se po principu ponude i tražnje, formira i cena.

 

– Jednogodišnja arenda u Idvoru dostigla je već 350 evra po hektaru – kaže za portal zrenjaninski.com poljoprivrednik Mihajlo Živa iz banatskog sela Idvor. – Treba imati na umu da je gotovo sva zemlja u Idvoru prve klase i da postoji velika tražnja. Tako da poljoprivrednici nemaju drugog rešenja nego da ovoliku arendu i plate. Što se tiče prodaje, povremeno se pojavi zemlja za prodaju. Vlasnici su uglavnom staračka domaćinstva koja ne mogu više da je obrađuju ili naslednici prodaju očevinu i dedovinu. Cena po jutru u Idvoru je između 8.000 i 10.000 evra, kaže Živa.

 

Pročitajte još: Ugledni ovčari pokazali najbolje primerke iz svojih stada (Foto)

 

Nešto je jeftinija zemlja u Sakulama.

 

– Za arendu treba izdvojiti između 150 i 250 evra po hektaru. Zemlja u Sakulama je lošijeg kvaliteta nego u Idvoru. I prodajna cena je nešto niža nego u Idvoru – kaže Goran Martinov iz Sakula.

 

I u Tomaševcu slično kao u Sakulama

 

I u Tomaševcu je cena arende i za večito, kako kažu Tomaševčani za prodaju, slična kao i u Sakulama.

 

– Ukoliko se arenda ne pogodi u naturi, a ima i toga, cena arende je između 150 i 200 evra. Za večito, cena jutra dobre zemlje kreće se između 7.000 i 8.000 evra – kaže Dragan Savić iz Tomaševca.

 

Poljoprivrednici su saglasni da bi veću sigurnost donela mogućnost zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na duži rok.

 

Promene u zakonu, koje se upravo tiču toga, pre nekoliko meseci najavio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je najavio izmene zakona po kojima bi se zakup državnog poljoprivrednog zemljišta povećao za ratare na četiri, a za stočare na pet godina.

 

Do sada se državno poljoprivredno zemljište izdavalo na period od godinu dana.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM