Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Braća Milan i Goran Sučević usred ravnice uzgajaju brdske konje (Foto)

braća milan i goran sučević uzgajaju brdske konje

Na nešto manje od četrdeset kilometara od Zrenjanina, u selu Banatsko Karađorđevo, usred ravnice, braća Milan i Goran Sučević uzgajaju brdske konje.

 

– Prvo smo nabavili lipicanere, koji sada služe samo za paradu i za fijakere. Onda smo, podstaknuti subvencijama države, odlučili da se bavimo uzgojem domaćih brdskih konja. Trenutno imamo oko 50 grla ove autohtone rase koja potiče sa Stare planine, ali nam se krdo stalno povećava. Ovog proleća krdo nam je bogatije za pet ždrebadi, a ima još kobila koje tek treba da se oždrebe – priča za portal zrenjaninski.com Goran Sučević.

 

Pročitajte još: Žetva koja obećava: Da li je tritikale žitarica budućnosti na našim njivama?

 

brdski konji

 

U pitanju je rasa koja naraste maksimalno 130 – 140 centimetara i dostigne 300 kilograma, pa ove konje zovu brdskim ponijima. Tamo gde im je prirodna sredina, služe za nošenje tereta, izvlačenje drva sa planine, a u ravnici su atrakcija. Prema planovima braće Sučević, uskoro će služiti i banatskim mališanima da nauče da jašu.

 

– Planiramo da otvorimo školu jahanja, jer imamo zagrađeni prostor na četiri hektara. Za sada u konjima uživamo mi i posetioci, koji svrate do našeg ribnjaka na kom se može pecati, pa se iznenade kad vide da imamo i ergelu – navodi Goran Sučević.

 

Sučevići kažu da je subvencija od 30.000 dinara po grlu dobra stimulacija za bavljenje konjarstvom.

 

– Ovi konji nisu zahtevni. Hranimo ih kukuruzom, detelinom, senom… Spojili smo dva u jedan, našu ljubav prema ovim plemenitim životinjama i posao – ističe Sučević i dodaje da se nada da će se njihovim primerom povesti i drugi meštani banatskih sela, u kojima konja skoro više i da nema.

 

brdski konji

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM