Poljoprivreda YSLAJDER

BOLJE SE POMUČITI NA SVOM IMANJU, NEGO BITI TUĐI ROB

Nemanja (levo) sa ocem i bratom

ZRENJANIN – Nemanja Radišić odrastao je na posedu koji njegova porodica obrađuje od 1971. godine. Imanje pored reke Tise, kod Žabaljskog mosta, od 2001. godine postalo je rasadnik u kojem se uzgajaju sadnice oraha, lešnika, jabuke, kajsije, šljive, mušmule… Osim rasadnika, od pre nekoliko godina Radišići imaju i voćnjak dunja, koji svake godine proširuju.

Nemanja (levo) sa ocem i bratom
Nemanja (levo) sa ocem i bratom

– Svoju sam budućnost vezao za rasadnik i imanje – priča 28-godišnji Nemanja. – Davno sam odlučio da ću nastaviti porodični posao jer sam shvatio da je bolje da se mučim na svom imanju, nego da negde budem rob za male pare. U prirodi se osećam najbolje, volim ovo što radim i nemam nameru da to ostavljam, dodaje Nemanja.

Radišići tesno sarađuju sa stručnjacima, konsultutuju i PSS iz Zrenjanina, ali i novosadski Institut za voćarstvo.

– Svaki stručan savet nam je od velike koristi. Pogotovo što se tiče voćnjaka dunja. Ova godina nije bila dobra za dunje, bilo je mnogo kiše, napala je monilija, ali šta da se radi. Dunja je naš favorit, proširićemo površine pod dunjom i kupujemo svaki slobodan pedalj zemlje u okolini. Dunja je plemenita voćka, sa velikim potencijalom, i osim proizvodnjom sadnog materijala, u budućnosti će naglasak biti na voćnjaku dunje. Država treba da podstiče voćarstvo, jer je to rešenje za one kojima imaju manje od 10 hektara zemlje – smatra Nemanja.

Ništa od podsticaja i subvencija Radišići ne koriste.

– Pokušavao sam nekoliko puta da konkurišem, ali toliko ograničenja, toliko papirologije, da to nema smisla. Na kraju sam shvatio – država samo neka ne odmaže, ostalo ćemo lako – smeje se Nemanja.

Nemanja je strastveni ribolovac i lovac. Nema previše slobodnog vremena, ali za hobi se nekako nađe.

Celo leto porodica Radišić provede na imanju pored Tise, a odnedavno imaju i jednog člana više. Stariji Nemanjin brat, Ivan, pre mesec dana dobio je sina.

– Polako odmenjujem roditelje u poslovima, otac će uskoro u penziju, ali ovo što mi radimo je porodični biznis, i tako će i ostati, bez obzira ko mu bude formalni vlasnik – naglašava Nemanja.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz