Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Aleksandar Bugar uzgaja jagode: Niske temperaturue pomerile berbu

aleksandar bugar bavi se uzgojem jagoda

Niske temperature u aprilu loše su uticale na stanje voća, a zbog jutarnjih mrazeva i kišnih, prohladnih dana, berbu jagoda pomerile su za dvadesetak dana. Prve zrele domaće jagode sa otvorenog prostora stoga možemo očekivati tek za dve – tri nedelje.

 

– Ove godine sam smanjio površine pod jagodom na pola – kaže za portal zrenjaninski.com Aleksandar Bugar iz Ečke, koji je gajenjem ovog plemenitog voća počeo da se bavi pre pet godina.

 

Bugar ove godine, na otvorenom, pod jagodama ima 25 ari.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ako je šećerna repa kraljica ratarskih kultura, onda je soja – princeza

 

– Ulaganja su velika, a sama proizvodnja zahteva mnogo manuelnog rada. Teško je pronaći adekvatnu radnu snagu, tako da mi u poslu pomaže porodica – ističe Bugar.

 

On u svom jagodnjaku ima nekoliko sorti – „Kleri“, „Džoli“, „Zenga“, koje sukcesivno dospevaju, tako da će ih biti od početka maja do početka juna.

 

– Cena se još ne zna. Formiraće se kad dospeju prve domaće jagode. Potrošačima su jagode poslednjih godina skupe, i ja sa tim mogu da se složim, jer da sam i ja kupac, i meni bi bile. Ipak, ulaganja su jako velika, kao i neizvesnost, pa zato ljudi odustaju od proizvodnje. U okolini ih je ostalo jako malo, gotovo da ih i nema – napominje Aleksandar Bugar.

 

Aleksandar Bugar: Uvek prodajem najsvežije moguće jagode

 

Jagode Bugar prodaje skoro pa sa njive.

 

– To je naša prednost. Uberemo ih, za pola sata su na prodajnom mestu i za pola sata ih već nema. Uvek prodajem najsvežije moguće jagode – naglašava naš sagovornik i dodaje da je proizvodnja voća zahtevan posao koji traži mnogo rada i mnogo ulaganja.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

On je, inače, imao i veliki voćnjak sa kajsijama, kruškama, trešnjama…

 

– Srećom sam ga prodao. Evo i ove godine od kajsija ništa, jer su izmrzle, a videćemo kako će roditi i drugo – ističe Bugar.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM