Politika

TRAŽE JASNIJI BUDŽET

ZRENJANIN – Saopštenjem se oglasio i zrenjaninski pokret « Dosta je bilo ». Tema njihovog saopštenja je ostvarenje Plana budžeta Grada za period januar-juni 2016.

dosta-je-bilo-politika

Ističući da “Dosta je bilo” kao nova politička snaga nije učestvovao u kreiranju ovog budžeta, oni  ipak uočavaju da veliki broj stavki iz izveštaja kod rashodovne strane ne sadrži transparentno navođenje pravnih i fizičkih lica kojima je novac isplaćen. Takođe, nisu prikazani ugovori na osnovu kojih su plaćane Usluge po ugovoru  i Specijalizovane usluge.
Nema taksativnog i transparetnog navoda nijednog ugovora, sa kim je isti potpisivan i izvršavan, niti ko je novac naplatio za usluge. Takođe nema striknog navođenja pojedinačnih iznosa niti imena nevladinih organizacija kojima je iz budžeta Grada vršeno plaćanje.

Insistiramo da budžet mora biti tako sastavljen da kada građanin, bez obzira na nivo obrazovanja, otvori izveštaj budžeta, njemu mora biti sve razumljivo i jasno: kome je plaćeno, po kom pravnom osnovu, koliko, zašto i kada, a ne po principu zbirnog obračunavanja koji se ne može kontrolisati. Nedostaje merenje efekata pruženih usluga od strane ugovornih strana, jer finansijski izveštaj o potrošenim sredstvima  nije merilo  kvaliteta usluga, niti efekta istih, stoji, između ostalog u saopštenju Pokreta “Dosta je bilo”.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz