Politika Vesti Zrenjanin

Sečanj jedna od najmanje transparentnih lokalnih samouprava u Srbiji

opština sečanj

Opština Sečanj je jedna od najmanje transparentnih lokalnih samouprava u Srbiji. To pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti, koje je na konferenciji za medije predstavila Transparentnost Srbija. U pitanju je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija usmerena na borbu protiv korupcije u Srbiji.

 

Sa svega 25 poena, opština Sečanj se našla na dnu liste, odnosno na 142. mestu, a ispod nje su samo Koceljeva (22 poena) i Preševo (9 poena).

 

PROČITAJTE JOŠ: Operska pevačica Dragana Popović na čelu Građanskog preokreta

 

Grad Zrenjanin se našao na 39. mestu, sa 53 poena, koliko imaju i Apatin, Čajetina, Bački Petrovac, Sremska Mitrovica, Svrljig i Novi Kneževac.

 

Zrenjanin beleži pad na ovoj tabeli. Prošle godine je bio na 24. mestu, a 2020. na desetom.

 

Opština Novi Bečej ima dva poena manje, a opština Žitište se sa 43 poena našla na 98. mestu, koje po broju poena deli sa opštinom Nova Crnja.

 

Najtransparentnije lokalne samouprave u 2022. godini su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja.

 

gradska uprava zrenjanin

 

Kod 46 odsto lokalnih samouprava zabeležen pad

 

Prosečni indeks transparentnosti gradova i opština u Srbiji u 2022. iznosi 49 poena. To je jedan poen više u odnosu na prethodnu godinu i tri poena više u odnosu na 2020. Iako se iz godine u godinu beleži napredak, prosek je ipak i dalje nizak, ocenio je Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparetnpst Srbija.

 

Ilustrovao je to rezultatima po kojima je skoro polovina (49%) opština poboljšala rezultat ali je čak kod 46 odsto lokalnih samouprava zabeležen pad.

 

– Transparentnost je jedan od uslova za vladavinu prava. Danas smo svedoci urušavanja vladavine prava na globalnom nivou. Upravo su rezultati ovog istraživanja dokaz da se i na lokalnom nivou mogu uložiti napori da se građanima obezbedi nesmetan pristup informacijama i postići rezultati – rekla je Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj misije Agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, uz čiju podršku je Transparentnost Srbija i ove godine sprovela istraživanje.

 

Najmanja transparentnost i dalje u oblasti „Skupština i veće“

 

Što se tiče kategorija, minimalni rast transparentnosti je zabeležen u četiri oblasti. Od njih, značajne su pomena „Javne rasprave i javni konkursi“ – sa 44,3 na 54,7 odsto. Pad je zabeležen takođe u četiri oblasti, a najveći je u slučaju „Informatora o radu“, sa 51,9 na 41,7 odsto.

 

Za razliku od prošle godine, kada je u oblasti javnih nabavki zabeležena najveća usklađenost sa merilima transparentnosti, ove godine je došlo do naglog pada (sa 95,5 na 72,6 odsto). To je direktna posledica primene novog Zakona, jer naručioci više nisu u obavezi da informacije objavljuju na svom sajtu, već samo na Portalu javnih nabavki, što su mnoge lokalne samouprave i uradile, pored ostalih i Zrenjanin.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Najmanja transparentnost je i dalje u oblasti „Skupština i veće“. To ukazuje da proces donošenja odluka na lokalnom nivou i dalje nije adekvatno zaštićen od koruptivnih rizika.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz