• Razgovarano o usklađivanju lokalnih akata sa novim zakonom

    Stalna konferencija gradova i opština danas je u Zrenjaninu organizovala osmi sastanak Mreže SKGO, načelnika uprava gradova i opština i uprava gradskih opština.   Na skupu je razgovarano o usklađivanju lokalnih akata sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je usvojen 20. juna ove godine. Radno telo skupa činili su moderator sastanka Marko Tomačević, inače […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Razgovarano o usklađivanju lokalnih akata sa novim zakonom

    Stalna konferencija gradova i opština danas je u Zrenjaninu organizovala osmi sastanak Mreže SKGO, načelnika uprava gradova i opština i uprava gradskih opština.

     

    Na skupu je razgovarano o usklađivanju lokalnih akata sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je usvojen 20. juna ove godine. Radno telo skupa činili su moderator sastanka Marko Tomačević, inače sekretar Mreže SKGO, zatim državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, kao i pomoćnik ministra za lokalnu samoupravu Saša Mogić.

     

    – Skup u Zrenjaninu posvećen je primeni izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojeg odlikuju transparentnost i racionalnost, a to je odrednica i celokupne reforme javne uprave. U novom zakonu jasnije su odredbe o javnoj raspravi, građanskim inicijativama, kao i radu mesnih zajednica, a novina u zakonu je mogućnost da se više jedinica lokalne samouprave, sporazumno dogovore, uz saglasnost Vlade, da određene javne poslove rade zajednički. U roku od devet meseci statut i druga akta lokalnih samouprava moraju se uskladiti sa novim zakonskim odredbama i o tome se razgovaralo – naglasio je Kasalović.

     

    On ističe da su SKGO i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zajednički radili na pripremi modela lokalnih akata koje su jedinice lokalne samouprave u obavezi da usklade sa najnovijim izmenama.

     

    Stalna konferencija gradova i opština

     

    – Ovaj sastanak i modeli koji su predstavljeni veoma je koristan i olakšava i ubrzava usklađivanje naših akata sa novim odredbama zakona. Mi smo spremni da veoma brzo na Skupštini Grada Zrenjanina usvojimo novi statut, kao i odluku o mesnim zajednicama – istakao je Saša Santovac.

     

    Oko sto načelnika gradova i opština okupilo se na današnjem skupu, kaže načelnica Gradske uprave u Zrenjaninu Jasmina Malinić. Ona ističe da predstavljeni modeli za nove statute i druga akta, koji nisu obavezujući, lokalnim samoupravama znatno olakšavaju i ubrzavaju usklađivanje sa novim odredbama zakona.

     

    SKGO je pripremila i model pravilnika o posebnim elementima procene rizika, učestalosti inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika i posebnim elementima plana inspekcijskog nadzora komunalne inspekcije grada, odnosno opštine ili gradske opštine, koji je predstavljen na sastanku. Cilj je da model pomogne efikasnijem i efektivnijem radu gradskih, odnosno opštinskih inspekcija.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. “ Mi smo spremni da veoma brzo na Skupštini Grada Zrenjanina usvojimo novi statut, kao i odluku o mesnim zajednicama“ – istakao je Saša Santovac.
      DA LI ĆEMO, I MI, IZ 22 „NEGRADSKE“ MZ BITI PITANI, PRE DONOŠENJA Gradskog Statuta, JER OVAKO, KAKO SMO DO SADA TRETIRANI, NEMA NI U NAJSIROMAŠNIJOM AFRIČKOM PLEMENU!!!
      NEMAMO, NA PR. , „ZAGARANTOVANE DELEGATE“ U SKUPŠTINI GRADA, DOK SMO U „PREDKAPITALISTIČKOM“ PERIODU, IMALI 3, PREMA BROJU GLASAČA, NARAVNO!!!
      NE MOŽEMO DA UPRAVLJAMO SA NAŠIM SREDSTVIMA-SVE „MORA“ DA SE SLIJE U GRADSKU KASU!!!???
      ZAŠTO, KADA SU U PITANJU NAŠE PARE, NA PR., OD SAMODOPRINOSA!
      NAFTNA RENTA DA PRIPADA ONOJ MZ, GDE SE PROIZVODE NAFTA I GAS, KAO ŠTO JE NA PR. BILO U ELEMIRU, DOK JE BIO OPŠTINA, DO 1961.
      SELA ZBOG DOSADAŠNJEG ODNOSA, ZBOG OVAKVOG LOŠEG ODNOSA, NARAVNO, PROPADAJU!!!
      TREBALI BI I MI DA SE PITAMO, PO SVIM PITANJIMA I DA IMAMO UTICAJA NA ODLUKE!!!
      POZDRAV IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika