Politika

PROSPERITATI – FONDACIJA ZA OPSTANAK

ZRENJANIN – Mađarska vlada je pokrenula program za ekonomski razvoj AP Vojvodine vredan 50 milijardi forinti (160 miliona evra).

prosperitati

Većina opredeljenih sredstava biće u formi kredita, a ostatak kao bespovratne subvencije. Primarni cilj programa je da se pomogne lokalnim poljoprivrednicima, preduzetnicima i malim proizvođačima u Vojvodini da razviju svoju delatnost. Program će se sprovoditi u saradnji sa Savezom vojvođanskih Mađara, obuhvata period od pet godina i prilagođen je razvojnim planovima u Srbiji, odnosno Vojvodini.

Sredstva će rapoređivati na osnovu konkursa, a prvi krug je otvoren u januaru i prvenstveno će se odnositi na mikropreduzeća i porodična preduzeća, na projekte razvoja u poljoprivredi i na standardizaciju. Rok za podnošenje projekata je 31. mart, ali ko propusti učešće u ovom pozivu, može da se priprema za sledeće. Da bi olakšali prijavljivanje i pisanje projekta, za upravljanje programom i za ceo ovaj postupak, osnovana je Fondacija „Prosperitati“ u okviru koje će biti otvorene teritorijalne kancelarije za pružanje pomoći. Jedna je otvorena i u Zrenjaninu, u Pink centru, za područje srednjeg i južnog Banata.

prosperitati

Preksinoć je u Mužlji održana i veoma posećena tribina na kojoj su predstavnici Fondacije „Prosperitati“ predstavili program, uslove konkurisanja i odgovarali su na pitanja. Prisutni poljoprivrednici, preduzetnici su iskazali veliko interesovanje, jer u ovim konkursima vide veliku šansu da obnove svoju mehanizaciju, nabave nove mašine za svoju proizvodnju.

Krajnji cilj programa SVM i Vlade Mađarske je da se preokrene sadašnja tendencija odlaska mladih iz Vojvodine na rad u inostranstvo.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz