Politika

OPOZICIJA UKAZALA NA PROBLEME U PRIVREDI I POLJOPRIVREDI

poljoprivreda

ZRENJANIN – I ove subote, u okviru stranačke hronike, prenosimo vam stavove političkih partija u Zrenjaninu o nekoliko tema.

poljoprivreda

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je status mesnih zajednica u Zrenjaninu veoma loš i da je potrebno unaprediti funkcionisanje ovog nivoa vlasti.

– Opšta besparica otežava funkcionisanje gradskih, a pre svega, seoskih mesnih zajednica, jer je poznato da je obim problema u selima znatno viši. LSV je i ranije upozoravala na nagomilane probleme i predlagala formiranje tela u lokalnoj samoupravi koje bi se bavilo problemima mesnih zajednica. Nažalost, niko nije podržao taj predlog – rekao je član Gradskog odbora LSV Tibor Vaš.

Demokratska stranka pohvalila se da je odbornica i portparolka DS Alisa Kockar izabrana za članicu stalnog sastava Glavnog odbora Demokratske stranke na 19. Izbornoj skupštini, a ova partija pozabavila se i poljoprivrednim pitanjima.

– Gradska vlast još uvek nije organizovala licitaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Da li to znači da poljoprivrednici ne treba da seju pšenicu? Kako stvari stoje, teško da će se i oranje obaviti u optimalnim uslovima na parcelama koje su predviđene za licitaciju. Ali još zanimljiviji podatak jeste taj da mi zapravo i ne znamo šta ćemo ove godine imati na licitaciji – ukazao je odbornik DS Miroslav Kalanj i napomenuo da sve ovo zapravo predstavlja uvod u potencijalni dolazak stranog „investitora“ koji će po povlašćenim uslovima dobiti obradivo zemljište na korišćenje na period i do 30 godina.

Naši privredni subjekti nisu pripremljeni za tržišnu utakmicu sa stranim investitorom i za nastup na stranim tržištima koja su postigla određen stepen kvaliteta, smatra predsednik Okružnog odbora Srpske demokratske stranke Darko Vujčin.

– U praksi je primećeno da veliki investitori nisu dostigli dovoljno visok nivo korporativno – socijalne odgovornosti ka lokalnoj zajednici. SDS se zalaže za dizanje srpske industrije i to će biti osnova našeg delovanja u narednom preiodu – vraćanje srpskih firmi na zdrave osnove – poručio je Vujčin.

Podeli članak
sinovoz
FAM