• Obeležavanje dve decenije od ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića

    Pokret Novi optimizam obeležiće u subotu, 11. marta, dve decenije od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije dr Zorana Đinđića.   Tog dana, u 11 časova, na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu, vence će položiti predstavnici Novog optimizma i Demokratske stranke. Obeležavanje će se nastaviti u podne, u klubu Zona.   O ovome je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Obeležavanje dve decenije od ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića

    Pokret Novi optimizam obeležiće u subotu, 11. marta, dve decenije od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

     

    Tog dana, u 11 časova, na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu, vence će položiti predstavnici Novog optimizma i Demokratske stranke. Obeležavanje će se nastaviti u podne, u klubu Zona.

     

    O ovome je danas bilo reči na konferenciji za novinare na kojoj su govorili osnivač Pokreta Novi optimizam Branislav Grubački, poverenica Demokratske stranke u Zrenjaninu Alisa Kockar i sociološkinja i profesorica u Zrenjaninskoj gimnaziji Senka Jankov.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Iz godine u godinu sve manje rođenih u srednjem Banatu, a sve više umrlih

     

    – Pre 20 godina je streljan prvi demokratski premijer Srbije dr Zoran Đinđić. Ta činjenica je do te mere tragična da danas svako ko iole promišlja stvarnost u kojoj živi može da shvati težinu i tragediju tog čina. Ubistvo je možda i najtragičniji istorijski događaj u Srbiji u 21. veku. Svake godine smo kroz tribine, 5. oktobra i 12. marta, podsećali građane Zrenjanina koliko su ovi datumi obeležili Srbiju. Na petogodišnjicu od ubistva, Novi optimizam je inicirao prikupljanje potpisa kako bi jedan trg u Zrenjaninu dobio ime po ubijenom premijeru – istakao je Branislav Grubački.

     

    Od 8. maja 2010. godine drugi po veličini trg u gradu nosi ime dr Zorana Đinđića.

     

    – Odlučili smo da na 20. godišnjicu od Đinđićevog ubistva održimo skup na trgu koji nosi njegovo ime. Pozivamo sve građane koji dele vrednosti i viziju prvog demokratski izabranog premijera, njegov način delovanja u političkom i javnom životu, da nam se u subotu pridruže. Želja nam je da se zajedno setimo ovog velikog čoveka – poručio je Grubački.

     

    Predviđeno je da se na trgu okupljenima obrati profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić. Glumac Igor Filipović će govoriti odlomke iz Đinđićevih govora.

     

    pokret novi optimizam obeležava dve decenije od ubistva zorana đinđića

     

    Svedočimo svakodnevnoj reviziji istorije

     

    Zašto je važno sećati se i govoriti o dr Zoranu Đinđiću, objasnila je Alisa Kockar.

     

    – Svedočimo svakodnevnoj reviziji istorije i onoga što je dr Zoran Đinđić radio i uradio. Svakog dana, a posebno u martu, građanima se plasiraju poluinformacije. Svojataju se lik i delo pokojnog premijera, manipuliše se činjenicama. Većina ljudi danas, posebno oni mlađi od 40 godina, teško mogu da kažu ko je bio i kakvo nam je nasleđe ostavio dr Zoran Đinđić. Zato je na nama, pre svega Demokratskoj stranci, ali i pokretima i organizacijama, da podsećamo ko je on bio i šta je za nas uradio – istakla je Kockar.

     

    Kako je rečeno na konferenciji, vlada mišljenje i očekivanje da će mladi biti ti koji će izneti promene u društvu. To, nažalost, nije tako.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Svedok sam kako iz godine u godinu kod đaka pada razumevanje značaja demokratije, potrebe društvenog angažovanja, poznavanja demokratskih procesa. Država se kroz igranje sa reformama sistema obrazovanja sistematski trudi da izbaci svaki misleći predmet i svaku mogućnost razvoja kritičkog mišljenja kod učenika. Mladi osećaju instiktivno da sa ovim društvom nešto nije u redu. Međutim, nemaju mogućnosti da kroz sistem obrazovanja dobiju validne informacije – istakla je Senka Jankov, obrazlažući zašto će sa đacima održati javni čas u subotu, 11. marta, u 12 časova.

     

    Na početku časa biće prikazani inserti iz filma Dušana Juanina „Ima nade – dr Zoran Đinđić u Zrenjaninu“. Ovaj film će prisutne podsetiti na to koliko Zrenjanin ima važno mesto u sećanju na Đinđića.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Gospođa ,,sociološkinja,, pljune po državi,a od iste se hrani.Deca su još i dobra kakvi profesori ih uče…

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika