Politika

MILIONI EVRA SPREMNI ZA PROJEKTE

NOVI SAD – U Zrenjaninu će, kako je najavljeno, u narednom periodu biti otvorena kancelarija za davanje informacija o dodeli novca iz programa Saveza vojvođanskih Mađara za ekonomski razvoj malih i srednjih preduzetnika u Vojvodini. Ta kancelarija služiće i za pomoć u ispunjavanju formulara.

evri

Fondacija “Prosperitati”, koja je osnovana kao regionalna, neprofitna i nevladina fondacija zajednice vojvođanskih Mađara, objavila je u nedelju prvih deset konkursa za dodelu novca iz programa Saveza vojvođanskih Mađara. Program je krajem prošle godine podržala mađarska vlada sa 160 miliona evra.

U prvom krugu konkursa novac se dodeljuje mladim bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća i imanja, podizanje plastenika i kupovinu opreme za tu proizvodnju, nabavku priplodnog stada, pčela, poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina, navodnjavanje, zasnivanje dugogodišnjih zasada, nabavku gradozaštitnih mreža, kao i razvoj turizma. Konkurs će biti otvoren do kraja marta.

Lider SVM Ištvan Pastor kazao je ranije da je taj program njegova stranka pripremala prethodne tri godine s ciljem da se ekonomski osnaži, pre svega zajednica Mađara u Vojvodini i da pripadnici te zajednice ne idu “trbuhom za kruhom” u beli svet.

Program će se sprovoditi do 2018. godine i suma od 160 miliona evra deliće se putem konkursa kao kredit ili bespovratna sredstva preko OTP banke.

Pastor je dodao da, iako je novac prvenstveno namenjen pripadnicima zajednice vojvođanskih Mađara, to ne isključuje mogućnost da i drugi konkurišu, prezentuju svoje ideje i dobiju finansijsku podršku.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM