• LUDILO: Potomcima nacista vraćaju imovinu u Zrenjaninu i Srpskoj Crnji!

    Zrenjaninski socijalni forum reagovao je povodom pisanja pojedinih beogradskih medija da su sudovi u Srbiji počeli da rehabilituju pripadnike ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije, i da potomcima nacista vraćaju imovinu u Zrenjaninu i Srpskoj Crnji!   Mediji, naime, navode da je država, posle odluke Upravnog suda o rehabilitaciji zločinaca, u obavezi da im vrati kuće […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    LUDILO: Potomcima nacista vraćaju imovinu u Zrenjaninu i Srpskoj Crnji!

    Zrenjaninski socijalni forum reagovao je povodom pisanja pojedinih beogradskih medija da su sudovi u Srbiji počeli da rehabilituju pripadnike ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije, i da potomcima nacista vraćaju imovinu u Zrenjaninu i Srpskoj Crnji!

     

    Mediji, naime, navode da je država, posle odluke Upravnog suda o rehabilitaciji zločinaca, u obavezi da im vrati kuće i njive!

     

    Po rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, ovakvih slučajeva je sve više, ali će se Agencija ipak oglušiti o odluku Upravnog suda. Novinari su imali uvid u tri takva rešenja u vezi sa pripadnicima SS snaga iz Srpske Crnje, Vršca i Zrenjanina.

     

    Inače, prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, lice koje je bilo pripadnik okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Republike Srbije za vreme Drugog svetskog rata, kao ni njegovi naslednici, nemaju pravo na vraćanje imovine ili obeštećenje.

     

    „Zrenjaninski socijalni forum uporno ukazuje do kakvih paradoksalnih i katastrofalnih posledica dovodi istorijski revizionizam. Posebno je problemtičan Zakon o rehabilitaciji iz 2011. godine kojim se uređuje rehabilitacija lica koja su iz političkih, verskih, nacionalnih  ili ideoloških razloga, lišena života, slobode ili drugih prava do dana stupanja na snagu ovog zakona. Dakle, ne postoji vremenska granica u prošlosti. Osnov za rehabilitaciju je da je neko lice kažnjeno bez sudske ili administrativne odluke. Rehabilitacija je moguća i za lica koja su kažnjena sudskom ili administrativnom odlukom, ukoliko je ona bila doneta protivno načelima pravne države i opšteprihvaćenim  standardima ljudskih prava i sloboda“, podseća Zrenjaninski socijalni forum.

     

    Zašto je ovakav Zakon donet?

     

    Pravo na rehabilitaciju nemaju lica koja su za vreme trajanja Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije lišena života u oružanim sukobima kao pripadnici okupacionih oružanih snaga i kvislinških formacija. Ne mogu se rehabilitovati i nemaju pravo na vraćanje oduzete imovine pripadnici okupacionih snaga koje su okupirale delove teritorije Republike Srbije tokom Drugog svetskog rata i pripadnici kvislinških formacija, a koji su izvršili, odnosno učestvovali u izvršenju ratnih zločina.

     

    „Prema tome, po slovu Zakona, pravo na rehabilitaciju imaju i lica koja su bila pripadnici okupacionih i kvislinških formacija,  pod uslovom da nisu učestvovali u vršenju ratnih zločina, to jest da odlukom nekog organa posleratnih vlasti nisu proglašeni za ratne zločince ili učesnike u ratnim zločinima, i ukoliko nisu poginuli u oružanim sukobima. Zašto je ovakav Zakon donet? Trebalo je kriminalizovati jugoslovenske komunističke antifašiste, a glorifikovati saradnike nacista, prvenstveno zbog toga što su bili antikomunisti. Za kulturnu hegemoniju nove srpske buržaozije korisniji su Nedić, Ljotić, Draža Mihailović, i slični, nego partizani, važniji su interesi kapitalizma od antifašističke borbe. Najpre su rehabilitovani  četnici, a potom i ustaše i pripadnici ozloglašene SS divizije Princ Eugen“, ističe Zrenjaninski socijalni forum i podseća da je prvi Zakon o rehabilitaciji donet 2006, u vreme vladavine DSS-a, a drugi 2011. kada je vladala DS, u koaliciji sa SPS-om.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. „…i da potomcima nacista vraćaju imovinu u Zrenjaninu i Srpskoj Crnji“!
      PRILIČNO NETAČNO-ZA ZRENJANIN, 100% NETAČNO!
      ZNAM, DA JE MOJ PRIJATELJ, KOJI JE U LOGORU BIO KAO 5-TOGODIŠNJAK!, MORAO DA SKUPI I PREDA 106! DOKUMENATA, „OD KULINA BANA“, DA IH JE PREKO ODVOKATA PREDAO, VEĆ NEKOLIKO GODINA,…
      I DA, DO DANAS, NIŠTA MU NIJE VRAĆENO!!!???
      A, NI OSTALI, KOJI SU PREDALI VALIDNU DOKUMENTACIJU, „NE NADJU SE“, DA ĆE IKADA, BILO ŠTA DOBITI, JER NAŠA ADMINISTRACIJA, IZGLEDA, NE ŽELI DA OBEŠTETI TAJ SLOJ STANOVNIŠTVA!
      BILO BI KOREKTNO, DA SOCIJALNI FORUM APOSTROFIRA, TE „PRIPADNIKE ZLOGLASNE DIVIZIJE SS „PRINC EUGEN“, KOJI SU REHABILITOVANI I „STALI U RED“ ZA RESTITUCIJU!!!
      MISLIM DA JE TO SMIŠLJENA DEZINFORMACIJA, „DA NAROD IMA ŠTA DA GRICKA“!!!
      PREKOR IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]