• LSV: PENZIONERI BEZ ADEKVATNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

    Mnogima je zdravlje ugroženo, upozorava Šandor Šomođi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENjANIN – Generalni sekretar Kluba penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Šandor Šomođi smatra da je ponižavajući položaj u kome se penzioneri, a posebno oni poljoprivredni, danas nalaze.

    Šandor Šomođi
    Šandor Šomođi

    – Nedopustivo da penzioneri ne mogu da se leče kvalitetno. U Zrenjaninu u mnogim selima su ugašene ambulante ili lekar dolazi samo nekoliko puta nedeljno, a stara lica, koja su najčešći stanovnici sela, kada im je potreban pregled moraju da idu u najbliži dom zdravlja koji je udaljen i do 50 kilometara. Za specijalističke preglede moraju ići u gradske bolnice ili u Klinički centar Vojvodine koji se nalazi u Novom Sadu, gde se stvaraju liste čekanja od nekoliko meseci, pa do nekoliko godina – istakao je Šomođi.

    Pre 30 godina zdravstvena zaštita i dostupnost zdravstvenih usluga u našoj zemlji bili su, prema njegovim rečima, mnogo bolji nego danas, bile su dostupne svima bez zakazivanja i listi čekanja.

    – Penzioneri su najčešći korisnici medicinskih usluga i s obzirom na to da nisu oslobođeni od plaćanja participacije za lekove, veliki deo penzije moraju da daju za participaciju i kupovinu lekova u celosti, kao i za kupovinu raznih drugih pomagala. Zbog lošeg stanja u zdravstvu ugroženo je zdravlje penzionera, a većina njih nema sredsva za lečenje u privatnim ordinacijama – objasnio je Šomođi.

    Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže da se penzije vrate na nivo pre umanjenja, a ne da se povećaju 1,25 odsto što, kako navode u stranci, u proseku predstavlja mizernih 400 dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]