• Ligaši položili venac na mesto nekadašnjeg nacističkog logora

    Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je venac na mesto nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu.   „Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno! Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou“, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ligaši položili venac na mesto nekadašnjeg nacističkog logora

    Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je venac na mesto nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu.

     

    „Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno! Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou“, navodi se u saopštenju Gradskog odbora LSV.

     

    Ligaši podsećaju da je odlukom o ustavnovljenju praznika grada Zrenjanina, koju je usvojila Skupština grada, predviđeno da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada.

     

    Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma

     

    „U praksi, 2. oktobar 1944. godine, postoji samo na papiru. LSV smatra da je ovakav odnos prema antifašističkoj prošlosti našeg grada nedopustiv. Za svaku osudu je i stanje spomen obeležja posvećenih pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi. Rodne kuće narodnih heroja se urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen ploče ispisane grafitima“, navode zrenjaninski ligaši, koji traže od lokalne vlasti da prestane sa ovakvom politikom i da počne da vodi računa o antifašističkoj baštini.

     

    Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije, kao i Udruženja antifašista Zrenjanina.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]