Politika

Ligaši položili venac na mesto nekadašnjeg nacističkog logora

Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je venac na mesto nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu.

 

„Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno! Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou“, navodi se u saopštenju Gradskog odbora LSV.

 

Ligaši podsećaju da je odlukom o ustavnovljenju praznika grada Zrenjanina, koju je usvojila Skupština grada, predviđeno da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada.

 

Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma

 

„U praksi, 2. oktobar 1944. godine, postoji samo na papiru. LSV smatra da je ovakav odnos prema antifašističkoj prošlosti našeg grada nedopustiv. Za svaku osudu je i stanje spomen obeležja posvećenih pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi. Rodne kuće narodnih heroja se urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen ploče ispisane grafitima“, navode zrenjaninski ligaši, koji traže od lokalne vlasti da prestane sa ovakvom politikom i da počne da vodi računa o antifašističkoj baštini.

 

Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije, kao i Udruženja antifašista Zrenjanina.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM