• Inicijativa „Aktivni građani“: Budi li se građanski aktivizam u gradu?

    Već godinama u lokalnom parlamentu u Zrenjaninu gotovo i da nema predstavnika opozicije. Izuzmu li se pojedinačni slučajevi organizovanja protesta, uglavnom u vezi sa ekološkim problemima, može se reći i da je građanski aktivizam u našem gradu već duže vreme gotovo na izdisaju.   Baš kada je pretila opasnost da politički život potpuno zamre i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Inicijativa „Aktivni građani“: Budi li se građanski aktivizam u gradu?

    Već godinama u lokalnom parlamentu u Zrenjaninu gotovo i da nema predstavnika opozicije. Izuzmu li se pojedinačni slučajevi organizovanja protesta, uglavnom u vezi sa ekološkim problemima, može se reći i da je građanski aktivizam u našem gradu već duže vreme gotovo na izdisaju.

     

    Baš kada je pretila opasnost da politički život potpuno zamre i da iz javnog prostora nestane dijalog, mogućnost drugačijeg i slobodnog mišljenja, Građanski preokret je započelo inicijativu „Aktivni građani“. Ovo nevladino i neprofitno udruženje je nastalo sa ciljem da oživi javnu scenu i da podstakne građane da se aktivnije uključe u sve oblasti društvenog života. Kako navode njegovi osnivači, zadatak udruženja je da vrati poverenje u dijalog i drugačije mišljenje, da u fokus stavi potrebe i interese građana, a pod lupu sve odluke koje se u ime građana donose.

     

    Udruženje u čiji su se rad i aktivnosti uključili istaknuti pojedinci iz različitih oblasti javnog života sebi je za cilj postavilo da podstiče građane na solidarnost, zajedničku akciju, otvoreno promišljanje i odlučivanje o svim pitanjima od javnog interesa.

     

    Predstavljena veb aplikacija

     

    Građanski preokret je svojevremeno predstavio veb aplikaciju aktivnigradjani.rs u okviru istoimene inicijative koja bi, kako su naveli aktivisti, trebalo da nas pokrene i uspravi. Aplikacija je planirana u vreme pandemije, kao alternativa aktivizmu „uživo“, a daje mogućnost započinjanja debata, postavljanja peticija i anketa, kao i obraćanje institucijama.

     

    Prilikom predstavljanja inicijative „Aktivni građani“ najavljeno je da će lokalni aktivisti, uz eminentne stručnjake iz oblasti građanskih prava, organizovati radionice na kojima će prisutni moći da nauče nešto novo. Takođe, imaće priliku da unaprede svoja znanja u oblasti praktičnog ostvarivanja prava koja su im garantovana ustavom i zakonima.

     

    U međuvremenu je održana edukativna radionica o korišćenju elektronskih usluga od strane građana. Radionicu je vodila Gordana Predić, akreditovani predavač Nacionalne akademije za javnu upravu. Ona ima višegodišnje iskustvo u oblasti uvođenja i primene elektronskih usluga.

     

    Prisutni su mogli da nauče kako da se registruju i prijave na Portal eUprava i eZdravlje, kako da ostvare uvid u podatke državnih institucija, kako da zakažu izdavanje dokumenata: lične karte, pasoša ili vozačke dozvole… Mogli su da saznaju i kako da dobiju kvalifikovani elektronski sertifikat, kako da provere poreski dug, adresu i druge katastarske podatke.

     

    građanski preokret
    Foto: Građanski preokret

     

    Među gostima i novinarka KRIK-a Dragana Pećo

     

    Na radionici o istraživanju korupcije i kriminala, novinarka KRIK-a Dragana Pećo govorila je o tome da građani mogu značajno da pomognu istraživačkim novinarima. Dodala je da postoje načini da to urade potpuno anonimno. Ona je pozvala zaposlene u državnim institucijama i preduzećima da podele svoja saznanja sa javnošću, a sve druge da koriste svoja prava i traže od organa vlasti informacije o dešavanjima u svom okruženju.

     

    Takođe, u Zrenjaninu je, u organizaciji Građanskog preokreta, održana i radionica o građanskim pravima. Gost predavač je bio Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Šabić je okupljenim građanskim aktivistima objasnio šta donose izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Komentarisao je i nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima.

     

    On je tom prilikom savetovao da se koristi jedna od retkih pozitivnih promena u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tako što će se od poverenika masovno zahtevati pokretanje prekršajnih postupaka protiv organa vlasti koji ne ažuriraju na mesečnom nivou svoje informatore o radu.

     

    građanski preokret
    Foto: Građanski preokret

     

    Organizovane i tri javne debate

     

    Građanski preokret je u prethodnom periodu organizovao i tri javne debate, na kojima se govorilo o problemima koji tište Zrenjanin i Zrenjanince. Na poslednjoj debati, o kojoj je portal zrenjaninski.com već pisao, bilo je reči o izradi Plana strateškog razvoja grada za period od 2022. do 2030. godine. Tada je zaključeno da se Generalni urbanistički plan usvaja pre Plana strateškog razvoja, a Plan strateškog razvoja pre urađenog popisa stanovništva, što je apsurdno i naopako. U višesatnoj raspravi, desetak diskutanata i moderator, politikolog Miroslav Samardžić, pretresali su i druge aktuelne postupke gradskih vlasti i procese koji se odvijaju.

     

    Jedna od debata bila je posvećena krizi političkog sistema. Govornici su bili saglasni da živimo u društvu s deficitom demokratije, da političke institucije ne funkcionišu i da su sednice Skupštine grada višestruko problematične. Tokom debate se čulo i da je u pitanju kriza ne samo lokalne vlasti, nego i opozicije i aktivizma. Zaključeno je da postoji snažna potreba za bar jednim nezavisnim lokalnim medijem.

     

    Mediji i javno informisanje posebna tema

     

    Mediji i javno informisanje bili su posebna tema još jedne debate u organizaciji Građanskog preokreta. Na njoj je bilo reči i o političkim organizacijama i javnim preduzećima i ustanovama.

     

    Debatu je otvorio i njom moderirao politikolog Miroslav Samardžić, koji je ukazao na značaj javne polemike u društvu, razmene ideja, sučeljavanja stavova i pritiska građana na organe vlasti kako bi promenili ili bar korigovali neka svoja ponašanja.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Sociolog Ivan Živkov je podsetio da se često može čuti da bi na političkoj sceni sve bilo drugačije i bolje kada bi mediji više kritikovali vlast i više prenosili stavove opozicije. Tu tezu je, međutim, nazvao utopističkom jer su mediji integralni deo društva i njegovo ogledalo. Zato se ne mogu značajnije razlikovati od društva u celini.

     

    U debati su učestvovali i predstavnici opozicionih stranaka – Alisa Kockar (DS), Mirjana Grujić (DSS), Aleksandar Korovljev (DJB) i Aleksandar Marton (LSV).

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]