Magyar oldal

MARAD A HELYI JÁRULÉK

December 10-étől 25-ig tartották meg Magyarcsernyén a referendumot, amelyen döntöttek a helyi hozzájárulás meghosszabbításáról.

nova crnja

Az 1386 nyilvántartott szavazópolgár közül 905-en szavaztak, abból 775-en igennel. A referendum lebonyolítását nehezítette az, hogy habár sokan már évtizedek óta nem élnek Magyarcsernyén, helyi lakosként vannak nyilvántartva, s őket is számításba kellett venni. A határ menti községben egykor négyezren éltek, ma mintegy 1200-an lehetnek. Abból is alig hetven helybélinek van állandó munkaviszonya.

A helyi tanács – lehetőségeihez mérten – próbálja megakadályozni az elköltözést, habár nem képesek munkahelyeket nyitni és megélhetést biztosítani a fiataloknak, igyekeznek a 21. századhoz méltó életkörülményeket biztosítani azoknak, akik itthon maradtak.

2020-ig a munkaviszonyban lévők és a kisiparosok az eddigi négy helyett a fizetésüknek a két százalékát fizetik majd a helyi járulék címén. A földművesek pedig a 30 kg búza holdankénti ára helyett 15 kg búza árát fizetik majd.

A faluban egyébként 14 civil szervezet működik. Számukra is fontos volt a helyi járulék meghosszabbítása. Annál is inkább, mert, ahogy Lázár András, a helybeli Ady Endre MME elnöke mondotta, az idén Magyarcsernyén tartják a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók szemléjét.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.