Magyar oldal

BÚCSÚ VOLT MUZSLYÁN

Muzslyán a hétvégén ünnepelték a templombúcsút, s egyben a falunapot is. A helyi közösség tanácsa és a több mint húsz civil szervezet közösen készítette el a háromnapos ünnepi programot.

foto-buc-2016

Muzslyát 126 évvel ezelőtt telepítették be Szeged környéki parasztemberekkel, s a templomuk, amelyet Szűz Máriának ajánlottak fel, 1902-ben készült el kincstári költségen. Azóta minden szeptember 12-én, az újabb korban a hónap második hétvégéjén ünneplik a búcsút, s az egyházi ünnephez csatolva a falu napját is. Az ünnep előtt a helybeli családoknál mindig nagy volt a sürgés-forgás, készülnek a rokonok, barátok fogadására. Vendégek most is érkeznek szép számban a faluba, ki a családját látogatja, ki a különös búcsúi hangulat kedvéért.

A falu napja alkalmából megtartották a helyi közösség tanácsának díszülését is, amelyen az ökormányzat, a környékbeli települések képviselőin kívül, a magyarországi tesvértelepülések küldöttségei is részt vettek. Miután egy hónappal ezelőtt Mátramindszenten a falu napja alkalmából aláírták a testvértelepülési szerződést, ezúttal Muzslyán is sor került a dokumentum bemutatásra. A Szeged melletti Sándorfalvával már több mint tíz éves a testvértelepülési kapcsolat. Néhány évvel ezelőtt ők adományozták Petőfi Sándor mellszobrát, amely a muzslyai kultúrotthon előtt áll.

A díszülésen kiosztották a település díjait az arra érdemes polgároknak, azoknak, akik munkájukkal segítették a közösséget. A háromnapos műsor keretében több kiállítás is nyílott, szórakoztató és sport rendezvényeket tartottak, de mindenek előtt Bánát egyik legnagyobb kirakodóvására vonzotta a sokezer látogatót.

(foto: Kazi István)

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz