Kultura Vesti Zrenjanin

ZRENJANINSKA FILHARMONIJA: Uvek vrhunski i uvek nešto novo!

zrenjaninska filharmonija
Foto: Zoran Bogaroški

Najmasovnija, a samim tim i najveća gradska manifestacija „Dani piva“, i ove godine  biće ovekovečena, zna se, spektakularnim koncertom Zrenjaninske filharmonije.

 

Uvek vrhunski i uvek nešto novo, to je već pravilo za nastupe ovog ansambla čiji čelnik je Roman Bugar, mladi i veoma ambiciozni zrenjaninski muzički delatnik. Spreman da ogromnu energiju uloži u svaki poduhvat koji osmisli ili ga prihvati.

 

Za ovogodišnju manifestaciju „Dani piva“ Zrenjaninska filharmonija priprema dva nastupa.

 

– Prvi, 29. avgusta, od 21 sat, koncert je klasične muzike, sa solistima Višnjom Popov, Pamelom Kiš i Vasom Stajkićem. A pod dirigentskom palicom maestra Mikice Jevtića. Drugi koncert pojačan je novosadskim Big bendom i maestrom Fedorom Vrtačnikom, koji je i napisao i obradio muzičke numere koje će se izvesti. Nastupiće kao solisti predstavnice Srbije na Evroviziji. U pitanju su Bojana Stamenov, Nevena Božović, Saška Janković i Jelena Tomašević – kaže Roman Bugar za portal zrenjaninski.com.

 

Sada je, što se tiče Zrenjanina, već podugačak radni list filharmonije i Romana Bugara. Iza njih su nastupi na poslednje četiri manifestacije „Dani piva“, kao i humanitarni koncert iz 2015. godine sa velikanom Željkom Lučićem. Specijalni gost jedne godine bio je i svetski a naš Bela Mavrak, pa zrenjaninski solisti, dirigent Andrej Bursać… Bukvalno svi su bili deo tog pobedničkog tima u različitim prilikama. U međuvremenu, novogodišnji koncerti i koncerti na otvorenom na Trgu slobode postali su lepa tradicija.

 

zrenjaninska filharmonija
Bela Mavrak i Roman Bugar (Foto: Zoran Bogaroški)

 

Zrenjaninska filharmonija se bori za mesto pod suncem

 

Šta novo možemo da očekujemo? Ima li neko ime koje se planira u budućnosti kao iznenađenje?

 

– Pored svih ovih koncerata istakao bih i koncert povodom Dana grada u Kristalnoj dvorani, gde je više od 200 umetnika bilo na sceni, sve sa našim poznatim solistima Borom Dugićem i Jadrankom Jovanović. Sigurno je da mi je jedna od želja da nastupimo sa najpoznatijim srpskim umetnicima, kao što su Stefan Milenković, Nemanja Radulović, Ksenija Janković… Samo polako, Bože zdravlja, biće i to – uveren je Bugar.

 

Zrenjanin je bio i ostao poznat po horovima, značajnim muzičkim imenima i odličnoj muzičkoj školi sa sjajnim profesorskim kadrom. Za svoje mesto pod suncem bori se Gradski duvački orkestar, sada i Zrenjaninska filharmonija. Ima li šanse da uz već stečeni oreol grada sportova, Zrenjanin tiho i nenametljivo zasluži epitet grad muzike? Može li se to samo finansiranjem muzičkih projekata, ma koliko grandiozni bili, a bez ozbiljnije sistemske podrške?

 

– Zrenjanin ove godine obeležava 120 godina osnivanja Bečkerečke filharmonije, odnosno najstarije filharmonije u Srbiji. Za jedan grad osnivanje filharmonije kao institucije kulture veliki je poduhvat i svestan sam činjenice da u ovom trenutku to nije realno. Kako bismo stvorili odgovarajući kadar za formiranje filharmonije, potrebno je strateški, u muzičkoj školi, razviti sve sekcije, za kojima jedan takav ansambl ima potrebe. Za početak, bio bih zadovoljan koncertnom sezonom od četiri do šest koncerata, uključujući i „Dane piva“ i novogodišnji koncert, gde bi Zrenjaninci, osim popularnog programa, mogli da prisustvuju vrhunskom izvođenju simfonije, ili violinskog, klavirskog, klarinetskog koncerta – veli Bugar.

 

Koncerti iz godine u godinu imaju sve više publike

 

Jedna od poruka Romana Bugara je da zrenjaninsku publiku treba edukovati i približiti repertoaru i zvuku koji nudi filharmonija. Koliko se u tome do sada uspelo, na  skali od jedan do deset?

 

– Ono što je očigledno, koncerti, posebno oni na otvorenom, iz godine u godinu imaju sve više publike i to je dobar uvod u priču. Veoma sam zadovoljan razvojem ukusa publike i percepcijom svega što nudi Zrenjaninski kamerni orkestar i Zrenjaninska filharmonija. Ne mora svaki koncert da bude izveden u velikom sastavu od 60 muzičara, već kvalitetnim malim koncertima, u malim sredinama u okolini Zrenjanina, koje od ove godine sprovodimo u delo. Za više je potrebno vreme – zaključuje Bugar.

 

Roman Bugar, inače, prve korake u muzičkom obrazovanju načinio je Muzičkoj školi „Josif Marinković” u Zrenjaninu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a živi u Ečki. Njegov životni san, koji se polako ostvaruje, jeste okupljanje zrenjaninskih muzičara i obnavljanje Zrenjaninske filharmonije.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM