• Zrenjaninka Jelena Kuljić nominovana za prestižnu Nemačku džez nagradu

    Jelena Kuljić, umetnica rođena 1976. godine u Zrenjaninu, koja kroz svoje aktivnosti u raznim projektima udahnjuje novi duh muzičkoj formi džeza, ove godine je nominovana za Nemačku džez nagradu.   U pitanju je nagrada internacionalnog karaktera i uručuje se za naročita kreativna i inovativna dostignuća u 31 kategoriji. Pobednici, osim priznanja, dobijaju i novčanu nagradu […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjaninka Jelena Kuljić nominovana za prestižnu Nemačku džez nagradu

    Jelena Kuljić, umetnica rođena 1976. godine u Zrenjaninu, koja kroz svoje aktivnosti u raznim projektima udahnjuje novi duh muzičkoj formi džeza, ove godine je nominovana za Nemačku džez nagradu.

     

    U pitanju je nagrada internacionalnog karaktera i uručuje se za naročita kreativna i inovativna dostignuća u 31 kategoriji. Pobednici, osim priznanja, dobijaju i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 evra za buduće muzičke projekte. Jelena je nominovana za najbolji vokal, a svečana dodela je 27. aprila.

     

    – Nominacija mi puno znači. To je potvrda mog dosadašnjeg rada i toga da su sve žrtve i rizici imali smisla. Takve nagrade se nekako odnose i na prošlost i na budućnost, jer nisu tačka na postignuća, nego motivacija za sutra, indikacija da tek sada treba da se ulažu vreme i kreativnost – kaže za portal zrenjaninski.com Jelena Kuljić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Aleksandra Đukić: Zrenjanin ima mnogobrojne otvorene javne prostore

     

    Ova vrsna džez pevačica gotovo dve decenije živi u Nemačkoj. Na studije džez pevanja u Berlinu došla je 2003. godine, a po završetku studiranja ostala je u toj zemlji, gde je dobar deo svojih aktivnosti posvetila radu u pozorištu, između ostalog u Berlinu i Minhenu. Sa bendom KUU! redovno nastupa na brojnim džez festivalima u Nemačkoj i Austriji.

     

    – Septembra 2003. sam se preselila u Berlin i sa 27 godina sam se vratila u školsku klupu. Prvih nekoliko godina je finansijski bilo vrlo teško, ali sam kao umetnica bila odmah prihvaćena. Prvi muzički projekti počeli su da nastaju veoma brzo po mom dolasku. Bend KUU! – moj nabitniji projekat, začet je 2012. Pored mene su dvojica gitarista, Kalle Kalima i Frank Möbus, i neverovatni bubnjar Christian Lillinger. Oni su dobro poznati predstavnici avangardne scene u Nemačkoj i šire. Prošle godine smo izdali treći album „Artificial Sheep“ – priča Jelena.

     

    Neophodan je konstatan rad

     

    Prema njenim rečima, da bi se od džeza u Nemačkoj moglo živeti, neophodan je konstatan rad. Uvek moraju nastajati novi albumi, novi tekstovi, nova muzika… Organizacijom koncerata se bavi i njihova agencija, ali i svi članovi benda.

     

    – Naravno, rad u studiju se mora platiti, a naš osnovni izvor prihoda jesu koncerti. Na svu sreću, postoje različite fondacije, koje se bave finansijskom podrškom džez sceni. Budžet nije beskrajan, ali ponekad se desi da je bendovska kasa uz njihovu pomoć rasterećena – navodi Jelena.

     

    Naša sagovornica je imala veliku sreću i privilegiju da postane i deo nemačke pozorišne scene. Kao slobodna umetnica radila je sa koreografkinjom Constanzom Macras i sa rediteljem Davidom Martonom u različitim pozorišnim kućama, kao što su Volksbina ili Šaubina u Berlinu, Talija Teatar u Hamburgu, te Burg Teatar u Beču. Od 2015. je deo ansambla pozorišta Kameršpile u Minhenu, u kom ima zadovoljstvo da radi sa različitim internacionalnim i nemačkim rediteljkama i rediteljima, kao što su Yael Ronen, Pinar Karabulut, Toshiki Okada, Christopher Rüping, itd.

     

    jelena kuljić
    Foto: Josef Beyer

     

    Ljubav prema džezu se desila u osmom razredu

     

    Na pitanje kada se zaljubila u džez i zašto je njen izbor bio upravo ova vrsta muzike, Jelena odgovara da se ljubav desila u osmom razredu osnovne škole.

     

    – Nastavnica muzičkog Eržebet Tapai nam je na času pustila „Summertime“ u izvedbi Louisa Armstronga i Elle Fitzgerald. Sećam se da sam bila kao omađijana. Pozajmila sam tu ploču i presnimila je na kasetu. Dugo vremena je to bio jedini džez snimak u mojoj maloj muzičkoj kolekciji, dok mi jedan poznanik nije predstavio album „Return of the Headhunters“. Potpuno novi svet muzičkih mogućnosti se otvorio za mene. Sloboda u formi, korišćenju instrumenta, neprekidan izazov za naše uši. Suočavanje sa nečim novim, prihvatanje promena, sve je to džez za mene. Muzika koja nam ne dozvoljava da se opustimo u poznatom – objašnjava Jelena Kuljić.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Na kraju razgovora, pitali smo Jelenu koliko često dolazi u Zrenjanin, svoj rodni grad, i koje uspomene je vežu za njega.

     

    – Trudim se da dođem dva puta godišnje. Tokom pandemije nije me bilo skoro dve godine i to mi je u ovom periodu najteže palo. Najlepše uspomene me vežu za Dramsku radionicu Centar, mesto na kom sam po prvi put imala osećaj pripadanja. I, naravno, za niz klubova i kafića u kojima sam provela mladost – Pozorišni klub, Brica, Mali Gong, Korto… – završava ovaj razgovor Jelena Kuljić.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura