• Zrenjaninac Marko Derikrava izabran za solistu na prestižnom Univerzitetu u Salcburgu

    Zrenjaninac Marko Derikrava, student master studija na Univerzitetu „Mocarteum“ u Austriji, nedavno je nastupio kao solista svirajući Mocartov koncert za klarinet i orkestar sa Mozarteum Academy orkestrom u Salcburgu.   Veliko priznanje i velika čast, koju je svojim vrednim radom zaslužio nekadašnji učenik Muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu, samo je jedan od povoda za […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjaninac Marko Derikrava izabran za solistu na prestižnom Univerzitetu u Salcburgu

    Zrenjaninac Marko Derikrava, student master studija na Univerzitetu „Mocarteum“ u Austriji, nedavno je nastupio kao solista svirajući Mocartov koncert za klarinet i orkestar sa Mozarteum Academy orkestrom u Salcburgu.

     

    Veliko priznanje i velika čast, koju je svojim vrednim radom zaslužio nekadašnji učenik Muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu, samo je jedan od povoda za razgovor sa našim uspešnim sugrađaninom.

     

    – Biti izabran za solistu na jednom prestižnom univerzitetu kakav je „Mozarteum“ velika je čast. Kada ti profesori ukažu takvu čast, tog trenutka kao da snovi koje si sanjao počinju da se ostvaruju. Odjednom se nalaziš na mapi muzičara koji za tebe predstavljaju uzor. Međutim, ono što dalje sledi jeste mnogo zalaganja, rada, audicija, koncerata za koje se treba dobro pripremiti. Velika podrška u daljem umetničkom razvoju i izgrađivanju mene kao ličnosti ima moja porodica kao i svi profesori kod kojih sam imao priliku da se usavršavam – kaže Marko Derikrava za portal zrenjaninski.com.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Škola glume i lepog govora, koju vodi glumac Milan Kočalović, prima nove članove

     

    Put do ovog značajnog nastupa za Marka je počeo u zrenjaninskoj Muzičkoj školi. Tamo je, učeći klarinet kod profesora Andreja Gigića, prvi put spoznao ljubav prema muzici. Stekao je dobre osnove i osvojio prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

     

    Nakon završenog trećeg razreda srednje muzičke škole, Marko je upisao Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Uspešno je završio osnovne studije u klasi profesora Nikole Srdića.

     

    – Profesor Nikola Srdić na mene je imao veliki uticaj i u profesionalnom i pedagoškom smislu. Za mene je on značajna figura i autoritet. Pripremio me je za dalje školovanje i delegirao ka muzičarima poput solo klarinetiste Berlinske filharmonije profesora Wenzela Fuchsa – napominje Marko.

     

    marko derikrava
    Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

     

    Dobio stipendiju Akademije umetnosti

     

    Za vreme studija, Marko je dobio stipendiju Akademije umetnosti za učešće na „International Summer Academy – ISA“ u Austriji 2019. godine. Tamo je, u okruženju muzičara iz raznih zemalja, otkrio nove mogućnosti za nastavak školovanja.

     

    – U otežanim uslovima, usled izolacije izazvane koronavirusom, položio sam prijemni ispit za master studije na Univerzitetu „Mozarteum“ u Salcburgu i primljen sam u klasu profesora Wenzela Fuchsa – priča Marko.

     

    Uz osmeh dodaje da, s obzirom na to da je osnovne studije upisao nakon trećeg razreda a prijemni za master pre završetka osnovnih studija, ispada da je praktično master u Salcburgu upisao nakon osnovne škole.

     

    – Naravno da sam prilikom upisa završio osnovne studije u Novom Sadu – dodaje i ističe da su prednosti studiranja u Salcburgu brojne, počev od master klasova koje organizuje Univerzitet, koncerata kao i brojnih nastupa u raznim kamernim sastavima i orkestrima.

     

    Nastup sa Mozarteum Academy orkestrom izuzetno važan

     

    Nastup sa Mozarteum Academy orkestrom, na kom je svirao kao solista, Marku je izuzetno važan, ali ističe i koncert sa Zrenjaninskom filharmonijom 2016. kada je takođe nastupio kao solista. Izdvaja i nastup u Italiji, u Udinama, 2018. godine, kada je kao jedan od nekolicine izabranih studenata novosadske Akademije umetnosti održao solistički koncert.

     

    Ističe i učešće na Festivalu združenih omladinskih orkestara Neumarkt 2014. godine u Rumuniji, nastup sa Ceman Academic orkestrom u Trstu i Zagrebu 2018, nastup sa Ceman Academic orkestrom u Trstu i Opatiji 2019, nekoliko učešća na novosadskom „A festu“ i „Kotor artu“, nastup sa Bläserphilharmonie Salzburg 2021. godine. Učestvovao je i u snimanju Betovenove 5. i 6. simfonije sa Bläserphilharmonie orkestrom 2022. godine.

     

    Marko je i aktivan učesnik master klasova kod renomiranih profesora Oliviera Faure (Francuska), Wenzela Fuchsa (Austrija), Daria Zingalesa (Italija), Arna Pitersa (Holandija), Kiliana Herolda (Nemačka), Harija Makija (Finska) i Radovana Kavalina (Hrvatska).

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Master studije, master klasovi i mnogobrojni nastupi Marku ne ostavljaju previše vremena za druge aktivnosti. A na pitanje, šta mu je u životu, osim klarineta, velika ljubav, odgovara:

     

    – Klarinet je na prvom mestu, najveća ljubav, a odmah posle klarineta je vaterpolo.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura