Kultura Vesti Zrenjanin

Zoran Đerić i Đorđe Kadijević dobitnici nagrade “Teodor Pavlović”

nagrada teodor pavlović

Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu dodeljena je dr Zoranu Đeriću za knjigu „Celuloidna književnost”, a istoimena nagradа za životno delo reditelju Đorđu Kadijeviću.

 

To je jednoglasno odlučio ovogodišnji žiri u sastavu dr Sava Damjanov (predsednik), dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović.

 

Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije “Dani Teodora Pavlovića” koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada. Pokrovitelji su Opština Novi Bečej i Mesna zajednica Novo Miloševo.

 

PROČITAJTE JOŠ: “Poslednji svedoci” – potresne priče iz Drugog svetskog rata

 

Manifestacija će se održati po dvadeset i prvi put u Novom Miloševu. Nagrade će Zoranu Đeriću i Đorđu Kadijeviću biti uručene u petak, 25. septembra, u 13 časova, u Banatskom kulturnom centru.

 

Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu

 

Laureat nagrade „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu Zoran Đerić rođen je 1960. u Bačkom Dobrom Polju. U Novom Sadu živi od 1979. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše poeziju i eseje, naučne studije iz oblasti književnosti, pozorišta i filma. Prevodi sa više slovenskih jezika. Objavio je 65 knjiga, autorskih i prevodilačkih.

 

Knjiga dr Zorana Đerića “Celuloidna književnost” treća je naučno-esejistička u njegovom bogatom i raznovrsnom opusu, koja se bavi odnosom književnosti i filma.

 

Nagrada za životno delo

 

Đorđe Kadijević, dobitnik nagrade za životno delo, rođen je 1933. godine u Šibeniku. Diplomirao je na beogradskom Filozofskom fakultetu, odsek istorije umetnosti, 1956. godine. Široj javnosti je napoznatiji kao reditelj serije „Vuk Karadžić” (1987), remek-dela koje je osvojilo Gran-pri Evrope na festivalu u Rimu i koje je, na preporuku Umberta Eka, Unesko uvrstio u riznicu kulturnog dobra Evrope i sveta.

 

Đorđe Kadijević je sineasta, filmski i televizijski režiser, likovni umetnik, pisac, teoretičar umetnosti i kritičar. Snimio je pet bioskopskih igranih filmova, šest televizijskih igranih filmova, četiri TV serije i deset kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Dobio je sedam nagrada, specijalnih diploma i počasnih plaketa za filmove i serije, režiju i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM