• Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata

    U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 16. maja, s početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata – na primeru zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin“.   Cilj izložbe i pratećeg kataloga je da na osnovu materijala Etnološkog odeljenja […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata

    U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 16. maja, s početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata – na primeru zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin“.

     

    Cilj izložbe i pratećeg kataloga je da na osnovu materijala Etnološkog odeljenja prikaže zoomorfne ornamente i njihovu bogatu simboliku. Bogatstvo zoomorfnih ornamenata možemo da pratimo kroz oblike likovnog izražavanja na predmetima za svečanu i svakodnevnu upotrebu. Na izložbi će biti analizirane i predstavljene kako realne predstave životinja, tako i one stilizovane forme. Analizom zbirke utvrđeno je da je zoomorfni ornament najčešće upotrebljavan na tekstilnom enterijeru, delovima pokućstva, nošnji… Pojavljuje se sporadično i na lulama i pojedinim zanatskim proizvodima. Izložbom se ukazuje i na uzajamnost materijalne i duhovne kulture koja je duboko prožeta u tradicionalnoj kulturi Banata.

     

    Ćilim tkan u Zrenjaninu 1866. godine

     

    S obzirom na zastupljenost predmeta u okviru Etnološke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin, ovim radom obuhvaćena je oblast srednjeg Banata ali i pojedina rumunska mesta iz južnog Banata. Na analiziranim predmetima nisu sve životinje ravnomerno zastupljene ali su za njih vezana mnogobrojna verovanja i običaji. Određene životinje imale su važnu ulogu u magiji, narodnoj medicini, neke su bile bitan činilac pojedinih obrednih praksi. Pojedine životinje nalazile su se na određenim predmetima kako bi simbolično obezbedile plodnost useva, stoke, pa i ljudi. Za neke je čovek mislio da su zle i osvetoljubive, pa je zbog toga izgradio čitav sistem zabrana i ograničenja koja imaju prvenstveno apotropejski karakter.

     

    Na izložbi će se naći predmeti iz zbirke Etnološkog odeljenja koji na sebi imaju jedan ili više životinjskih motiva. Izložba je upotpunjena i pratećim panoima.

     

    Najstariji predmet iz zbirke sa zoomorfnim ornamentom za koji se zna precizna godina izrade je ćilim tkan u Zrenjaninu 1866. godine. Na predmetu su tkačkom tehnikom klečanja izvedena četiri leptira.

     

    Autorka izložbe i pratećeg kataloga je Branka Babić, kustos-etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura