• Znate li ko je bio Lujo Tuner? Ovaj projekat je njegovo jedino poznato delo u Zrenjaninu

    Autor izložbе „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ Dejan Vorgić je, kao deo pratećeg programa, pripremio predavanje i stručno vođenje koji će biti održani ove nedelje u Narodnom muzeju Zrenjanin.   U sredu, 11. oktobra, sa početkom u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje pod nazivom „Ludvig (Lujo) Tuner: graditelј […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Znate li ko je bio Lujo Tuner? Ovaj projekat je njegovo jedino poznato delo u Zrenjaninu

    Autor izložbе „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ Dejan Vorgić je, kao deo pratećeg programa, pripremio predavanje i stručno vođenje koji će biti održani ove nedelje u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    U sredu, 11. oktobra, sa početkom u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje pod nazivom „Ludvig (Lujo) Tuner: graditelј Beograda i projektant Fabrike ulјa u Petrovgradu“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninska pesnikinja Dragica Stojanović dobitnica nagrade „Gordana Todorović“

     

    Predavanje je posvećeno životu i radu Ludviga (Luja) Tunera (1886–1955), rođenog brata čuvenog zrenjaninskog kamenoresca Teodosija Tunera i vajara Alojza Tunera. Ovaj inženjer i preduzimač poznat je, pre svega, kao veliki graditelј Beograda i Srbije. Projekat ulјare za sada je jedino njegovo poznato delo u Zrenjaninu.

     

    izgradnja fabrike ulja dijamant
    Izgradnja fabrike ulja (Foto: Dokumentacija Dijamanta)

     

    Građevinska firma „Tuner i Vagner“, čiji je vlasnik bio Lujo Tuner, od 1919. do 1942. godine izgradila je više desetina kapitalnih i infrastrukturnih objekata na prostoru današnje Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske. Pored opšteg pregleda graditelјske delatnosti ove kompanije, publika će imati priliku da se bliže upozna sa prvobitnim kompleksom fabrike ulјa u Zrenjaninu i njenim značajem za bogato industrijsko nasleđe grada.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    U petak, 13. oktobra, u 19 časova, povodom zatvaranja izložbe „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličeno stručno vođenje autora izložbe Dejana Vorgića, kustosa – istoričara umetnosti.

     

    Više o ovoj izložbi možete PROČITATI OVDE.

     

    najstariji sačuvani objekat fabrike ulja
    Najstariji sačuvani objekat fabrike ulja (Foto: Dokumentacija NMZ)

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura