• ŽIVI U HOLIVUDU, ALI NE ZABORAVLJA SRPSKI JEZIK I PERLEZ

    ZRENJANIN – Povodom zatvaranja izložbe „Pazi, snima se! – vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, u sredu, 12. oktobra, u 19 časova, održaće se projekcija dokumentarnog filma „Albertov put“, reditelja Predraga Bambića, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Film je premijerno prikazan 2013. godine na FEST-u u Beogradu i od tada je publika imala priliku da ga […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ŽIVI U HOLIVUDU, ALI NE ZABORAVLJA SRPSKI JEZIK I PERLEZ

    ZRENJANIN – Povodom zatvaranja izložbe „Pazi, snima se! – vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, u sredu, 12. oktobra, u 19 časova, održaće se projekcija dokumentarnog filma „Albertov put“, reditelja Predraga Bambića, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

    Albert Majer
    Albert Majer

    Film je premijerno prikazan 2013. godine na FEST-u u Beogradu i od tada je publika imala priliku da ga pogleda na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i svetu. Film govori o životu Alberta Majera, četvorostrukog oskarovca i poznatog konstruktora revolucionarnih kamera kompanije „Panavision“, koje su promenile istoriju filmske industrije i snimanja filmova.

    Ono što je posebna zanimljivost, naročito za naše sugrađane, a javnosti nedovoljno poznata činjenica, da je Albert Majer rođen i odrastao u Perlezu. Dokumentarac prati njegov život i odrastanje u ovom malom vojvođanskom selu, od mirnog detinjstva u Banatu, preko stradanja, logora i progona, koje je doživeo kao podunavski Nemac posle Drugog svetskog rata, pa sve do odlaska u Nemačku i posle nekoliko godina u Ameriku. Film prati ne samo sudbinu porodice Majer već govori o složenim društveno – političkim događajima tokom Drugog svetskog rata i neposredno po stvaranju Titove Jugoslavije.

    Za svoje izume Albert Majer dobio je četiri Oskara u kategoriji tehničkih dostignuća, prvi još 1972. godine, a zatim i dve nagrade EMI u istoj kategoriji. Proslavio se konstrukcijom tonske 35 mm kamere za ručno i bešumno snimanje i patentom „panaglow“ za noćno snimanje. Njegov izum znatno je unapredio i olakšao snimanje filmova, koji su do tog perioda snimani masivnim kamerama, a koje je moralo da nosi bar četvoro ljudi. Jedan od prvih reditelja koji je koristio njegovu kameru jeste Stiven Spilberg u filmu „The Sugarland Expres“.

    Ovaj izuzetan naučnik i prilično skroman i porodičan čovek živi u Holivudu i još uvek nije zaboravio Perlez, mukotrpno detinjstvo i ranu mladost u Vojvodini, a takođe i nakon šezdeset godina govori i dalje srpski jezik.

    U filmu učestvuju Albert Majer, Albert Majer junior, Haskel Veksler, Vilmoš Žigmond, Oto Nemenc, Robert Ditrih, Vudi Omens, Živa Grbić… Bambić u srpsko – američkoj koprodukciji potpisuje i scenario i kameru, a koscenaristi su Petar Jakonić i Ljiljana Bambić. Muziku je radio Petar Antonović, montažu Milan Jakonić.

    Nakon projekcije filma, posetioci će imati priliku da razgovaraju sa rediteljem Predragom Bambićem o nastanku, snimanju i realizaciji ovog dokumentarca, kao i o samom Albertu Majeru.

    Ulaz na projekciju je besplatan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura