• ŽENE U DRUŠTVU PREDSTAVLJENE KROZ IZLOŽBU

    ZRENJANIN – U sredu, 20. decembra, od 18 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće otvorena izložba „Kaliope Austrija. Žene u društvu, kulturi i nauci“.     Gostovanje izložbe u zrenjaninskoj biblioteci rezultat je saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom, ostvarene kroz projekat Euteka i studijske posete bibliotekara kulturnim centrima EU u Srbiji.   Žene […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ŽENE U DRUŠTVU PREDSTAVLJENE KROZ IZLOŽBU

    ZRENJANIN – U sredu, 20. decembra, od 18 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće otvorena izložba „Kaliope Austrija. Žene u društvu, kulturi i nauci“.

     

    biblioteka
    Gradska narodna biblioteka

     

    Gostovanje izložbe u zrenjaninskoj biblioteci rezultat je saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom, ostvarene kroz projekat Euteka i studijske posete bibliotekara kulturnim centrima EU u Srbiji.

     

    Žene su suviše često zaboravljane i marginalizovane u zvaničnoj istoriografiji Austrije, što je činjenica koja daje još više značaja nastojanju ove izložbe da istraži proteklih 200 godina u svetlu biografija značajnih Austrijanki – žena čiji su talenti, snaga volje i uporna hrabrost obogatili i oblikovali njihovu zemlju, ističu organizatori.
    Njihovi životi i njihov rad, koji su zaslužni za makar polovinu intelektualnog identiteta Austrije, ovde će biti prepoznati u formi prominentnih primera – sa punom svešću o neizbežnim propustima, od kojih su neki neprihvatljivi, koje takva forma portretisanja podrazumeva.

     

    Izložba se bavi životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, muzičkih umetnica i rediteljki u hronološkom sledu.

     

    Izložba se sastoji od 11 panela sa fotografijama i tekstovima na srpskom jeziku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura