Kultura

ŽENE U DRUŠTVU PREDSTAVLJENE KROZ IZLOŽBU

biblioteka
Gradska narodna biblioteka

ZRENJANIN – U sredu, 20. decembra, od 18 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” biće otvorena izložba “Kaliope Austrija. Žene u društvu, kulturi i nauci”.

 

biblioteka
Gradska narodna biblioteka

 

Gostovanje izložbe u zrenjaninskoj biblioteci rezultat je saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom, ostvarene kroz projekat Euteka i studijske posete bibliotekara kulturnim centrima EU u Srbiji.

 

Žene su suviše često zaboravljane i marginalizovane u zvaničnoj istoriografiji Austrije, što je činjenica koja daje još više značaja nastojanju ove izložbe da istraži proteklih 200 godina u svetlu biografija značajnih Austrijanki – žena čiji su talenti, snaga volje i uporna hrabrost obogatili i oblikovali njihovu zemlju, ističu organizatori.
Njihovi životi i njihov rad, koji su zaslužni za makar polovinu intelektualnog identiteta Austrije, ovde će biti prepoznati u formi prominentnih primera – sa punom svešću o neizbežnim propustima, od kojih su neki neprihvatljivi, koje takva forma portretisanja podrazumeva.

 

Izložba se bavi životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, muzičkih umetnica i rediteljki u hronološkom sledu.

 

Izložba se sastoji od 11 panela sa fotografijama i tekstovima na srpskom jeziku.

Podeli članak
sinovoz
FAM