• Zahvaljujući novoj aplikaciji posetioci mogu da „ožive“ stalnu postavku

    Danas je u Narodnom muzeju Zrenjanin promovisana aplikacija proširene realnosti pod nazivom „Vizije muzeja“.   Upotrebom nove aplikacije „Vizije muzeja“ posetiocima je omogućeno da “ožive” stalnu postavku Narodnog muzeja i saznaju nešto više o umetničkim delima i muzejskim eksponatima. Aplikacija će biti dostupna na Google Play-u i App Store-u, a posetioci će moći da je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zahvaljujući novoj aplikaciji posetioci mogu da „ožive“ stalnu postavku

    Danas je u Narodnom muzeju Zrenjanin promovisana aplikacija proširene realnosti pod nazivom „Vizije muzeja“.

     

    Upotrebom nove aplikacije „Vizije muzeja“ posetiocima je omogućeno da “ožive” stalnu postavku Narodnog muzeja i saznaju nešto više o umetničkim delima i muzejskim eksponatima. Aplikacija će biti dostupna na Google Play-u i App Store-u, a posetioci će moći da je preuzmu potpuno besplatno. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

     

    – Digitalizacija je nešto čemu težimo i sa čim smo u muzeju počeli 2016. godine, i to nabavkom osnovne opreme i instaliranjem mreže. Ovo je treći projekat koji radimo, a da se tiče digitalizacije. Do sada je digitalizovano nešto više od 4.800 predmeta, a cilj nam je da u digitalnoj formi bude dostupno svih 38.000 predmeta, koliko ih u muzeju imamo – rekla je direktorka Narodnog muzeja Jelena Gvozdenac Martinov.

     

    Ona je dodala da je po stepenu digitalizacije zrenjaninski muzej na osmom mestu u Srbiji, što je jako dobar rezultat.

     

    O aplikaciji su govorili i Tara Miljević i Darko Stanimirović iz firme “Zumoko”, koja ju je i izradila.

     

    – Ova aplikacija je prilagođena različitim uzrastima, pa mislim da će biti zanimljiva i deci i odraslima, a takođe je i dvojezična. Osim na srpskom, postoji i na engleskom jeziku – istakla je Tara Miljević.

     

    Darko Stanimirović je naglasio da je ovo sigurno njihova najbolja aplikacija, jer su se vremenom usavršili u digitalizaciji kulturnog nasleđa.

     

    – Tehnologija proširene realnosti omogućuje dodavanje digitalnog sadržaja stvarnom prostoru. Da li je sadržaj dvodimenzionalan, trodimenzionalan ili audio, u svakom slučaju, uvodi nas u neku novu priču – istakao je Stanimirović.

     

    Za sada je tehnologijom proširene stvarnosti obrađeno šest slika iz stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura