• Vladimiru Pištalu uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet

    Književniku i istoričaru Vladimiru Pištalu danas je na svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ za 2020. godinu.   Nagradu su dobitniku uručili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i članovi Upravnog odbora Fonda, predsednik Nenad Šaponja i članovi Gojko Tešić i Milan Bjelogrlić. Pištalu je čestitke uputio i sekretar […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Vladimiru Pištalu uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet

    Književniku i istoričaru Vladimiru Pištalu danas je na svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ za 2020. godinu.

     

    Nagradu su dobitniku uručili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i članovi Upravnog odbora Fonda, predsednik Nenad Šaponja i članovi Gojko Tešić i Milan Bjelogrlić. Pištalu je čestitke uputio i sekretar Matice srpske Milan Micić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Nagrađena glumica Narodnog pozorišta Olgica Trbojević Kostić

     

    Vladimir Pištalo, aktuelni v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, 29. je laureat ovog priznanja.

     

    „Vladimir Pištalo svakako je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora. On je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u esejističkom opusu. To je prepoznato i kod nas i u svetu. U svojim delima Pištalo uobličava modernistički koncept koji je ustanovljavao već nadaleko poznatim romanima i pričama. Istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole. Ali, svaka tema, bilo da je univerzalna ili pak intimno-konkretna, biva viđena kroz naočari modernog sveta. Modernizacija književnog diskursa vidljiva je na različitim nivoima kompozicije književnog dela: stilsko-jezičkom, narativnom, formalnom, idejno-filozofskom… Naročito u domenu postmoderne istorijske metafikcije“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Nagrada za moderni umetnički senzibilitet se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

     

    nagrada za moderni umetnički senzibilitet

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura