• Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom

    Predavanje pod nazivom „Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom“, koje je posvećeno starim vitražima na prostoru Banata, biće održano u četvrtak, 10. novembra, s početkom u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Predavanje se organizuje u okviru izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“.   Predavanje je podeljeno na dve srodne teme koje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom

    Predavanje pod nazivom „Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom“, koje je posvećeno starim vitražima na prostoru Banata, biće održano u četvrtak, 10. novembra, s početkom u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Predavanje se organizuje u okviru izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“.

     

    Predavanje je podeljeno na dve srodne teme koje obrađuju istu tehniku izrade i slične umetničke stilske karakteristike. Međutim, vitraži izvedeni za jedan administrativno rezidencionalni simbol moći kakav je bila Županijska palata i jedan rimokatolički verski objekat, i pored toga što pripadaju istom duhu, razlikuju se po tematici predstava i ikonografiji.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninski pasaži – rugla u samom srcu grada (Foto)

     

    Istoričar umetnosti – kustos Dejan Vorgić iz Narodnog muzeja Zrenjanin predstaviće priču o vitražima koji danas krase Gradsku kuću, nekadašnju Županijsku palatu. Ove slike na staklu je u više faza od 1887. do 1892. godine izveo češki slikar Eduard Kracman.

     

    Fokus će biti na stilskim karakteristikama izvedenih radova i njegovim ktitorima, ali i na onim vitražima koji nisu realizovani ili sačuvani.

     

    vitraži

     

    Vitražni program crkve Blažene Device Marije

     

    Druga tema će se usredsrediti na vitražni program crkve Blažene Device Marije iz Jaše Tomića (nekada Modoša). Ova crkva je podignuta i likovno uobličena u prvim decenijama XX veka. Biće reči o tadašnjim stilskim stremljenjima, odnosno politizaciji kulture, vere i umetnosti. Predavač je istoričarka umetnosti Vanja Stojković.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Predavanje „Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom“ deo je pratećeg programa izložbe posvećene češkom presovanom staklu. Predavanje ima za cilj da skrene pažnju na bogato kulturno nasleđe u vidu staklenih slika i njihovo trenutno stanje, kako bi se očuvalo za generacije koje dolaze. Vredno je pomena da su u gradu vitraži krasili tri verska, dva javna objekta i niz privatnih vila. Deo je tokom vremena izgubljen, ali treba uložiti napor u očuvanje postojećih, kao digitalnu rekonstrukciju danas izgubljenih.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura