Kultura Vesti Zrenjanin

VELIKI FORMATI od idućeg ponedeljka biće izloženi u Savremenoj galeriji

veliki formati

Izložba „Veliki formati“ biće otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanin u ponedeljak, 27. juna, u 19 časova, i trajaće sve do 31. avgusta. U pitanju je izbor iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin.

 

Većina slika na izložbi nastala je tokom osamdesetih godina 20. veka. Tada je za umetnost bio karakterističan povratak slici nakon ikonoklastičkih sedamdesetih. Ovo razdoblje, poznato kao postmodernizam, osim obnove slike obnavlja i neke od stilova u umetnosti poznatih u ranijem periodu, ali bitno je to da je umetnicima dozvoljeno da slobodno lutaju po polju istorije umetnosti i za svoju inspiraciju uzimaju ono što odgovara njihovom senzibilitetu, ne uzimajući u obzir bilo kakva stilska ili formalna ograničenja već radeći isključivo na osnovu svog subjektivnog osećaja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kulturni centar „Svetozar Marković“ za jesen sprema zanimljiv projekat

 

Radost povratku slici i uživanju umetnika u slobodi izražavanja u ovom mediju na neki način ilustruju i veliki formati platna na kojima su izvedeni radovi na ovoj izložbi. Oni često tematski i hromatski na vrlo upadljiv način oslikavaju prizore koji predstavljaju neka od aktuelnih obeležja svog vremena. Slike nisu samo umetnički predmeti izloženi u jednom prostoru, već teže postizanju ambijenta, aktivnom odnosu izlagačkog prostora, prostora slike i prostora posmatrača.

 

Slike u zbirku dospele uglavnom kao otkupi

 

Slike iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin predstavljene na ovoj izložbi u zbirku su dospele uglavnom kao otkupi sa samostalnih i kolektivnih izložbi, ređe tokom boravka umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka. U većini su, nakon pribavljanja za zbirku, po prvi put predstavljene javnosti.

 

Na izložbi „Veliki formati“, između ostalih, prikazana su i dela umetnika Zorana Pavlovića, Vere Zarić, Slobodana Santrača, Jovana I. Rakidžića, Danice Baste Rakidžić, Olivere Marić, Slobodanke Stupar, Milene Jeftić Ničeve Kostić i drugih…

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Autorka i kustoskinja izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz