• UMETNICI LETELI AVIONOM IZNAD ZRENJANINA

    ZRENJANIN – U pavilјonu Umetničke kolonije Ečka upravo se održava 62. saziv umetnika „Slika 2017“, u kojem učestvuje petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika, koji borave i rade u pavilјonu. Tokom višednevnog boravka umetnici će se baviti razmatranjem i preispitivanjem pojma slike u različitim kontekstima i medijima.     Njima je, u organizaciji Savremene galerije, organizovan i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    UMETNICI LETELI AVIONOM IZNAD ZRENJANINA

    ZRENJANIN – U pavilјonu Umetničke kolonije Ečka upravo se održava 62. saziv umetnika „Slika 2017“, u kojem učestvuje petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika, koji borave i rade u pavilјonu. Tokom višednevnog boravka umetnici će se baviti razmatranjem i preispitivanjem pojma slike u različitim kontekstima i medijima.

     

    umetnici

     

    Njima je, u organizaciji Savremene galerije, organizovan i let avionom sa aerodroma „Ečka“, iznad Zrenjanina, kao dodatni vid nadahnuća, mada je boravak u ambijentu dvorca Kaštel sam po sebi dovoljno inspirativan. Do sada je umetnicima po tradiciji priređivana plovidba brodom kroz Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, ali ove godine to nije bilo moguće zbog izuzetno niskog vodostaja.

     

    – Počastvovana sam pozivom za učešće u ovoj koloniji. Inspirativno je i okruženje i prostor, kao i način na koji su naš boravak i rad organizovani. Puna sam utisaka, koji su veoma pozitivni i upečatljivi – kaže jedna od učesnica kolonije Tanja Vujinović.

     

    Ona je, inače, diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek. Završila je doktorske studije u oblasti filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanističke studije u Kopru, Slovenija. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji… U svojim radovima istražuje odnos između svesti i tehnologije kroz digitalni animizam i kontemplativnu igru. Živi i radi u Sloveniji.

     

    Učesnici ovogodišnje kolonije „Slika 2017“ su i Katarina Radović, Nemanja Lađić, Miodrag Krkobabić i Srđan Veljović.

     

    Katarina Radović je diplomirala na katedri za fotografiju Akademije umetnosti „BK“ u Beogradu. Izlagala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlјi i inostranstvu, u Sloveniji, Litvaniji, Austriji, Španiji, Velikoj Britaniji… Živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnik. Bavi se problemom identita i pojavama koje su na granici društvenih tabua.

     

    Nemanja Lađić je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek. Završio je Transmedia program – postdiplomske studije medijske umetnosti u Briselu. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu, u Briselu, Hrvatskoj, Italiji… Radi video-radove i instalacije koje se bave optičkim/vizuelnim iluzijama, a inspirisani su tehnologijom, matematikom, problemima digitalizacije, graničnim oblastima fizičkog i digitalnog.

     

     

    Miodrag Krkobabić je diplomirao i postdiplomske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Usavršavao se u Nemačkoj i Austriji. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlјi i inostranstvu, i to u Švajcarskoj, SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Egiptu, Maroku, Brazilu… Bavi se ispitivanjem položaja pojedinca u savremenom društvu i procesima socijalizacije, individualizacije i pokušaja formiranja ličnog identiteta.

     

    Srđan Veljović je fotograf, član ULUS-a. Samostalni je umetnik. Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Austriji i Albaniji.

     

    Izabrani umetnici se kroz različite medije, uglavnom fotografije, video-radove i instalacije, bave problemima identiteta, granicama društvenih tabua, granicama fizičkog i digitalnog, individuom i problemima socijalizacije u društvu pojačane tehnološke svesti.

     

    Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine. Od osnivanja kolonija je u svojim sazivima okuplјala umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama. Selektor i kustos ovogodišnjeg projekta je Sunčica Lambić – Fenjčev. Ovaj 62. saziv je, inače, podržan od republičkog Ministarstva kulture i informisanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije YTOP

    PERSU ZAPOŠLJAVA, RASPISAN KONKURS ZA PRODAVCE

    BB Trade a.d. je usled konstantnog razvoja maloprodajne mreže u potrazi za profesionalcima koji bi se pridružili odeljenju prodaje. Ako želite da radite u mestu koje volite, sa ljudima na koje […]

    USKRŠNJA PORUKA BISKUPA ZRENJANINSKOG LADISLAVA NEMETA

    Šta vam pada na pamet, kada vas pitaju, šta je za vas Uskrs? Ovo pitanje su postavili za vreme jedne ankete u aprilu 2016. godine prolaznicima u različitim naseljima Mađarske. Dobili su mnoštvo […]

    NA TRGU CVETNI STUBOVI U OBLIKU USKRŠNJIH JAJA

    ZRENJANIN – Radnici rasadnika JKP „Čistoća i zelenilo“ iz Zrenjanina juče su na Trgu slobode postavili sedam cvetnih stubova u obliku uskršnjih jaja. Stubovi su izrađeni od […]

    OBELEŽEN SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

    ZRENJANIN – Šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu danas je u Zrenjaninu obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. U šarenoj povorci, u kojoj je bilo mnogo onih u raznobojnim čarapama, […]

    POKLON PREDŠKOLSKE USTANOVE GRADSKOJ BIBLIOTECI

    ZRENJANIN – U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina održan je završni susret pod nazivom „Pogled kroz bibliotečki dvogled“, koji je bio još […]