• U Morahalomu otvorena izložba slika iz zbirke Savremene galerije

    U Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu, u Mađarskoj, otvorena je izložba slika iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin. Izložbu je otvorio direktor Savremene galerije Dušan Radišić.   Svake godine ova ustanova kulture organizuje najmanje dve izložbe radova iz svoje zbirke. To čini kako bi publici predstavila kulturno nasleđe koje čuva.   Ovom prilikom predstavljena su […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U Morahalomu otvorena izložba slika iz zbirke Savremene galerije

    U Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu, u Mađarskoj, otvorena je izložba slika iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin. Izložbu je otvorio direktor Savremene galerije Dušan Radišić.

     

    Svake godine ova ustanova kulture organizuje najmanje dve izložbe radova iz svoje zbirke. To čini kako bi publici predstavila kulturno nasleđe koje čuva.

     

    Ovom prilikom predstavljena su dela novije produkcije nastala krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina. U pitanju su slike izvedene u tehnici ulja ili akrila na platnu. Autori ovih radova su umetnici koji su tada predstavljali mlađu ili srednju generaciju srpske umetnosti.

     

    Izložba slika prikazuje na koje sve načine se jedna tradicionalna tehnika održala u vremenu novih medija i tehnologija.

     

    izložba slika

     

    Izložba slika predstavlja bogatstvo kojim raspolaže Savremena galerija Zrenjanin

     

    Prilikom otvaranja izložbe u Morahalomu rečeno je da je grad Zrenjanin 1956. osnovao Umetničku koloniju u Ečki. Dve godine kasnije osnovana je i Savremena galerija Umetničke kolonije. Institucija je imala zadatak da se brine o umetničkim delima nastalim uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka. Njen zadatak je bio i da nastavi sa organizovanjem susreta umetnika u Ečki. Godine 1964. otvara se i Savremena galerija u Zrenjaninu.

     

    Pročitajte još: Nagrađeni arhitekta Lazar Kuzmanov izlaže u Kulturnom centru Zrenjanina

     

    Od osnivanja 1956. godine Umetnička kolonija Ečka u svojim sazivima okupljala je umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama. Vremenom su se održala samo dva saziva – umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom i umetnika koji su se bavili akvarelom.

     

    Politikom prikupljanja i obrazovanja zbirke, koja danas sadrži oko 2.800 umetničkih predmeta umetnika iz bivše Jugoslavije i inostranstva, omogućeno je praćenje rada kolonije u Ečki. Ali, dobijen je i pregled savremene likovne umetnosti Jugoslavije (i Srbije) od 1946. godine do danas.

     

    Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija u Ečki bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenske likovne umetnosti mogla videti na jednom mestu. Fond Savremene galerije Zrenjanin čine zbirka slika i akvarela, zbirka skulptura, objekata i instalacija… Galerija poseduje i kabinet grafike (grafički listovi i crteži) i zbirku novih medija (fotografije, video – radovi). A tu je i zbirka inostrane umetnosti. U pitanju su radovi izvedeni različitim tehnikama u različitim medijima inostranih autora koji su boravili i radili u Umetničkoj koloniji Ečka.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura