• TRAGOVI GRADITELJSKOG NASLEĐA JEVREJA U ZRENJANINU

    ZRENJANIN – Jevrejska opština Zrenjanin se i ove godine pridružuje obeležavanju međunarodne manifestacije „Evropski dani jevrejske kulture“ izložbom „Tragovi graditeljskog nasleđa Jevreja u Zrenjaninu“, koja će biti otvorena u četvrtak, 7. septembra, u 19 časova, u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva. Autori izložbe su Bojan Kojičić, Regina Milanov i Ivana Kukolj Solarov.     „Evropski dani […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    TRAGOVI GRADITELJSKOG NASLEĐA JEVREJA U ZRENJANINU

    ZRENJANIN – Jevrejska opština Zrenjanin se i ove godine pridružuje obeležavanju međunarodne manifestacije „Evropski dani jevrejske kulture“ izložbom „Tragovi graditeljskog nasleđa Jevreja u Zrenjaninu“, koja će biti otvorena u četvrtak, 7. septembra, u 19 časova, u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva. Autori izložbe su Bojan Kojičić, Regina Milanov i Ivana Kukolj Solarov.

     

    jevreja
    Plakat za „Evropski dani jevrejske kulture“

     

    „Evropski dani jevrejske kulture“ su manifestacija koju je pokrenula Asocijacija za očuvanje i promociju jevrejskog kulturnog nasleđa u Evropi i ove godine se održava u 35 zemalja. Tema ovogodišnje manifestacije je dijaspora.

     

    U katalogu izložbe Regina Milanov, između ostalog, napisala je:

     

    „Jevrejska opština Zrenjanin ima čast da ovom izložbom predstavi deo graditeljskog nasleđa jevrejske zajednice koja je, od svog naseljavanja u Veliki Bečkerek do stradanja u užasnom zločinu zvanom Holokaust 1941. godine, dala veliki doprinos kulturnom, privrednom i ekonomskom napretku grada. Veoma mali broj preživelih Jevreja i potomaka stradalih Jevreja revitalizovali su, nakon rata, Jevrejsku opštinu Zrenjanin, koja nastoji da očuva sećanje na jevrejsku zajednicu i na njen značaj u periodu oblikovanja građanskog društva u ovoj sredini. Nije bilo lako opredeliti se za oblast koja bi se prikazala povodom Dana jevrejske evropske kulture 2017. godine, kojoj je tema „Dijaspora“, jer su Jevreji svojim znanjem, iskustvom, preduzimljivošću, odigrali pionirsku ulogu u mnogim vidovima građanskog života ovog grada: prosveti, kulturi, zdravstvu, sportu, zabavi, trgovini, industriji i građevinarstvu. Ipak, odlučili smo se za graditeljsku baštinu, pošto ona obuhvata najočiglednije primere stanja duha i civilizacijske svesti jedne zajednice…“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura