• Tanka linija – između leka i otrova: Neobična izložba u Narodnom muzeju

    Izložba „Tanka linija – između leka i otrova“ svečano će biti otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u sredu, 15. marta, sa početkom u 19 časova. Izložbu je realizovao Muzej nauke i tehnike, u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.   Izložbu su osmislili kustosi Ivan Stanić iz Muzeja nauke […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Tanka linija – između leka i otrova: Neobična izložba u Narodnom muzeju

    Izložba „Tanka linija – između leka i otrova“ svečano će biti otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u sredu, 15. marta, sa početkom u 19 časova. Izložbu je realizovao Muzej nauke i tehnike, u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

     

    Izložbu su osmislili kustosi Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, Jelena Manojlović iz Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Svetlana Mitrović iz Etnografskog muzeja u Beogradu. Njihova ideja je da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova kao i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Da li znate koliko su za svaku kuću i ukućane važna ulazna vrata?

     

    Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

     

    Projekcija dokumentarca o najpoznatijoj trovačici iz Srbije

     

    Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke. Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidlјiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture. Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji. Uzbudlјiva, kontroverzna, sa još neizvesnim krajem…

     

    Tokom trajanja izložbe biće organizovan prateći program – predavanja i projekcija dokumentarnog filma o najpoznatijoj trovačici iz Srbije – baba Anujki.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Izložba će biti otvorena do 3. maja. Nadležna kustoskinja je Branka Sikimić, etnološkinja Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura