• Stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin upoznaje nas sa bogatim nasleđem

    Stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin upoznaje posetioce sa bogatim nasleđem srednjeg Banata, a danas vam skrećemo pažnju na jedan od predmeta izloženih u Etnološkom odeljenju. U pitanju je škrinja koju možete videti u ambijentu slovačke sobe.   „Oprema slovačke sobe sastojala se iz drvenih kreveta čije su prednje strane lučnog oblika bogato ornamentisane bojenim stilizovanim […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin upoznaje nas sa bogatim nasleđem

    Stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin upoznaje posetioce sa bogatim nasleđem srednjeg Banata, a danas vam skrećemo pažnju na jedan od predmeta izloženih u Etnološkom odeljenju. U pitanju je škrinja koju možete videti u ambijentu slovačke sobe.

     

    „Oprema slovačke sobe sastojala se iz drvenih kreveta čije su prednje strane lučnog oblika bogato ornamentisane bojenim stilizovanim floralnim motivima. Klupe, sklopljene u vinkl, ornamentisane istim motivima kao i sami kreveti, zauzimale su ugao sobe, a na njima je držan krčag sa vodom i hleb umotan u peškir od tkanog domaćeg platna. Zidovi su, pored ogledala i porodičnih fotografija, prekrivani velikim brojem ukrasnih tanjira raspoređenih po horizontali“, navode u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    Čest i karakterističan rekvizit u slovačkim sobama predstavljao je drveni sanduk (škrinja) ukrašen bojenim floralnim motivima oblika cveta lale, dok su inventar činili i ćupovi, lampe, vešalice za odela, keramičko posuđe. Zemljani pod je prekriven krparama kudeljne osnove.

     

    Škrinja koju možete videti na fotografiji zanatski je rad i izrađena je od drenovine i oslikana. Na identičan način ornamentisane su prednja strana i poklopac sa dva simetrična pravougaonika čiju unutrašnjost ukrašavaju floralni motivi. Na poklopcu je godina izrade – 1906, a mesto nabavke škrinje je Aradac.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura