Kultura Vesti Zrenjanin

Šta će biti sa prelepim dvorcima na teritoriji srednjeg Banata?

dvorac gedeona rohoncija
Dvorac Gedeona Rohoncija (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je pre nekoliko dana sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava koje na svojoj teritoriji imaju dvorce, vile i letnjikovce.

 

Tema ovog sastanka bila je očuvanje kulturne baštine, a bilo je reči o mogućnostima rekonstrukcije, kao i utvrđivanja namene ovih objekata.

 

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, sastanku su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici opština Nova Crnja, Novi Bečej i Sečanj.

 

PROČITAJTE JOŠ: Opasnost, zgrada se obrušava: Nekadašnji logor prepušten zubu vremena

 

Gojković je istakla da je projekat pokrenut kako bi se sagledalo stanje dvoraca, vila i letnjikovaca, koji imaju veliki potencijal i čijom bi se obnovom i utvrđivanjem namene stvorili uslovi za dalji razvoj kulturnih sadržaja i turizma.

 

Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja prethodno je popisala 118 dvoraca, vila i letnjikovaca koji su spomenici kulture ili se nalaze u statusu pod prethodnom zaštitom.

 

Od tog broja, 82 su u državnoj svojini, a veliki broj nalazi se u lošem stanju.

 

Pre nekoliko dana je najavljeno da će, uz ekspertsku pomoć Francuske, biti napravljena studija izvodljivosti za 25 objekata, nakon čega će početi njihova rekonstrukcija.

 

dvorac karačonji
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Dvorci koji su proglašeni za spomenike kulture

 

I na teritoriji srednjeg Banata nalazi se veliki broj dvoraca, koji su proglašeni za spomenike kulture. Najviše ih je na teritoriji opštine Novi Bečej.

 

U pitanju su dvorac Karačonji u Novom Miloševu, zatim dvorac Sokolac kod Novog Bečeja, dvorac Gedeona Rohoncija na Bisernom ostrvu i dvorac Hertelendi – Bajić u Bočaru.

 

U Srpskoj Crnji je za spomenik kulture 2018. godine proglašen dvorac Nojhauzen, koji se smatra „najmlađim dvorcem“, jer je građen od 1941. do 1943. godine.

 

U opštini Sečanj za kulturno dobro od velikog značaja proglašen je dvorac Daniel u Konaku.

 

Na teritoriji Zrenjanina za spomenik kulture je proglašen Kaštel u Ečki.

 

Samo neki od ovih dvoraca su rekonstruisani, a mnogi se nalaze u veoma lošem stanju.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Da li će se neki od tih vrednih spomenika kulture, danas napuštenih i zapuštenih, naći na spisku 25 dvoraca u kojima će se raditi temeljna obnova, ostaje nam da vidimo.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz