Kultura

“Sremčevi dani” deseti put

ELEMIR – Pripreme za desetu jubilarnu manifestaciju “Sremčevi dani – Bal u Elemiru”, koja će biti održana 26. i 27. juna, u punom su jeku. Zaključen je i književni konkurs za dela humorističko – satiričnog žanra (proza, poezija, aforizmi), a ove godine svoje radove je poslalo više od 150 autora.

Atmosfera pred binom na trgu
Atmosfera pred binom na trgu

– Pred žirijem će biti veliki posao, ali nam je drago da je tako, jer u jakoj konkurenciji bude i vrednih radova i zasluženih nagrada. Elemirski konkurs sve je popularniji među književnim stvaraocima, koverte su stizale iz svih krajeva Srbije i republika bivše Jugoslavije, ali i iz drugih zemalja. Tome svakako doprinosi i vredan nagradni fond, koji je takođe tradicija na ovoj manifestaciji – kaže za portal “Zrenjaninski” Uglješa Šajtinac, predsednik žirija književnog konkursa “Bal u Elemiru”.

U toku su završne pripreme i za ostale programske sadržaje na manifestaciji, a sigurno je da će kao i ranijih godina biti književnih promocija, izložbi, predstava za decu, folklora, nastupa muzičkih grupa i solista… Uz spektakularni vatromet na zatvaranju. A već je tradicija i jedinstveni događaj – kolonija karikaturista, na kojoj se okupe mnoga zvučna imena, na čelu sa Jugoslavom Vlahovićem.

Kulturnu manifestaciju “Bal u Elemiru – Sremčevi dani” utemeljla je Mesna zajednica Elemir pre deset godina u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca. Na početku svoje književne karijere Sremac je prilikom jednog boravka u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos pod nazivom “Bal u Elemiru”, u deset pesama, inspirisan istinitom događajem.

Medijski sponzor elemirske manifestacije je portal “Zrenjaninski”.

Podeli članak
sinovoz
FAM