Kultura

„Sremčevi dani“ deseti put

ELEMIR – Pripreme za desetu jubilarnu manifestaciju „Sremčevi dani – Bal u Elemiru“, koja će biti održana 26. i 27. juna, u punom su jeku. Zaključen je i književni konkurs za dela humorističko – satiričnog žanra (proza, poezija, aforizmi), a ove godine svoje radove je poslalo više od 150 autora.

Atmosfera pred binom na trgu
Atmosfera pred binom na trgu

– Pred žirijem će biti veliki posao, ali nam je drago da je tako, jer u jakoj konkurenciji bude i vrednih radova i zasluženih nagrada. Elemirski konkurs sve je popularniji među književnim stvaraocima, koverte su stizale iz svih krajeva Srbije i republika bivše Jugoslavije, ali i iz drugih zemalja. Tome svakako doprinosi i vredan nagradni fond, koji je takođe tradicija na ovoj manifestaciji – kaže za portal „Zrenjaninski“ Uglješa Šajtinac, predsednik žirija književnog konkursa „Bal u Elemiru“.

U toku su završne pripreme i za ostale programske sadržaje na manifestaciji, a sigurno je da će kao i ranijih godina biti književnih promocija, izložbi, predstava za decu, folklora, nastupa muzičkih grupa i solista… Uz spektakularni vatromet na zatvaranju. A već je tradicija i jedinstveni događaj – kolonija karikaturista, na kojoj se okupe mnoga zvučna imena, na čelu sa Jugoslavom Vlahovićem.

Kulturnu manifestaciju „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“ utemeljla je Mesna zajednica Elemir pre deset godina u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca. Na početku svoje književne karijere Sremac je prilikom jednog boravka u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos pod nazivom „Bal u Elemiru“, u deset pesama, inspirisan istinitom događajem.

Medijski sponzor elemirske manifestacije je portal „Zrenjaninski“.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.