• Slavko Gordić dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2021.

    Književnik Slavko Gordić dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2021. godinu, koju dodeljuje Fond „Todor Manojlović“.   Ovu odluku doneo je Upravni odbor fonda, na sednici održanoj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“. Upravni odbor čine Nenad Šaponja (predsednik), Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić i Petar Arbutina.   PROČITAJTE JOŠ: Kulturni centar […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Slavko Gordić dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2021.

    Književnik Slavko Gordić dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2021. godinu, koju dodeljuje Fond „Todor Manojlović“.

     

    Ovu odluku doneo je Upravni odbor fonda, na sednici održanoj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“. Upravni odbor čine Nenad Šaponja (predsednik), Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić i Petar Arbutina.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kulturni centar bi uskoro mogao da dobije novi vizuelni identitet (Foto)

     

    „Književnokritička misao Slavka Gordića je u najlepšoj tradiciji onoga što moderni umetnički senzibilitet Todora Manojlovića danas može da znači. Istovremeno, njegovo prozno, esejističko i kritičko delo i delovanje ostavilo je veoma dubok trag kako u savremenoj produkciji srpske književnosti, tako i u antologijskim izborima kojima se svojim kvalitetom preporučilo. Ako bismo hteli da kontekstualizujemo njegov esejistički rukopis, onda ga sasvim sigurno možemo iščitavati u najlepšoj tradiciji koju čine Stanisalav Vinaver, Todor Manojlović, Miloš Crnjanski i Milan Kašanin“, navodi se u obrazloženju odluke.

     

    Dodaje se da je u poslednjih nekoliko decenija, kritičarski i esejistički rad Slavka Gordića temeljno i odgovorno zagovarao najviše modernističke vrednosti srpske književnosti, ne zananemarujući tradicionalni kontekst.

     

    Slavko Gordić je rođen 1941. u Dabrici, u Hercegovini. Piše prozu, književnu kritiku i esejistiku.

     

    Pojedini esejističko-kritički tekstovi su mu prevođeni na nemački, poljski, mađarski, slovački, slovenački i francuski. Bio je dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i glavni i odgovorni urednik Letopisa Matice srpske.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Fond „Todor Manojlović“ funkcioniše u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Nagrada za moderni umetnički senzibilitet se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo je u saglasju sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura