Kultura Vesti Zrenjanin

Sadržajan program manifestacije “Đurini dani – Liparske večeri”

đurini dani liparske večeri
Kuća Đure Jakšića u Srpskoj Crnji

Manifestacija „Đurini dani – Liparske večeri“, 58. po redu, ove godine održava se od 2. do 8. juna u Srpskoj Crnji, uz veoma bogat i sadržajan program. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnji.

 

“Đurini dani” biće otvoreni izložbom radova akademskog slikara Miladina Zorića, u nedelju, 2. juna, od 19 časova. Izložba će biti u Muzeju Đure Jakšića, koji je u rodnoj kući velikog srpskog pesnika i slikara. U 20 časova, u Domu kulture, je svečana akademija, kojom prilikom će biti i uručenje nagrade “Đura Jakšić”, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku. Nagrada „Đura Jakšić“ za 2019. godinu biće uručena Draganu Jovanoviću Danilovu, za knjigu pesama „Um podivljale reke“. Nagrada „Đura Jakšić“, inače, dodeljuje se 34. put.

 

Pročitajte još: Otvorena izložba „Narodna nošnja Rumuna iz Vojvodine“ (Video)

 

U ponedeljak, 3. juna, u Muzeju, od 20.30 časova je muzičko-poetski kabare „Stand down sa Nebojšom Milovanovićem“. U utorak, od 20.30 časova, u Domu kulture, na programu je pozorišna predstava „Noć bogova“. Igraju Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić. Sledeće večeri, na istom mestu i u istom terminu je predstava „Vernisaž“, a igraju Tatjana Kecman, Marko Živić i Marko Jovičić.

 

U četvrtak, 6. juna, u Muzeju, od 20.30 časova, stihove Đure Jakšića, Mike Antića i drugih velikih srpskih pesnika govoriće glumci Prvoslav Zakovski i Miodrag Petrović. Tamburaški orkestar „Banatski valc“ nastupiće u nastavku programa. Glumci Aleksandar Srećković – Kubura i Srđan Timarov, sa predstavom „Kerovi“, nastupaju u petak, od 20.30 časova, u Domu kulture.

 

A poslednje večeri manifestacije, u subotu, 8. juna, prava poslastica – koncert hora „Viva vox“, u Domu kulture, od 20.30 časova.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM