Kultura Vesti Zrenjanin

Reditelj i glumac Jovan Caran dobitnik nagrade za životno delo “Mali princ”

jovan caran
Foto: Privatna arhiva

Zrenjaninski reditelj i glumac Jovan Caran dobitnik je nagrade za životno delo “Mali princ”, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

 

Nagrada u vidu povelje i umetničke skulpture istaknutog vajara Mija Mijuškovića Jovanu Caranu biće svečano uručena u nedelju, 19. septembra, na svečanosti otvaranja 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Likovni radovi meksičke umetnice biće izloženi na Bagljašu

 

U obrazloženju stoji da se nagrada Caranu dodeljuje za izuzetan dugodišnji doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

 

– “Mali princ” je najveće priznanje u lutkarstvu. To što je pripalo meni, velika je čast ne samo za mene, nego i za Narodno pozorište “Toša Jovanović”, u kom sam proveo svoj radni i kreativni vek. Verujem da je to veliko priznanje i za Zrenjanin – rekao je Jovan Caran – Denis, u kratkoj izjavi za portal zrenjaninski.com.

 

Reditelj i glumac Jovan Caran rođen je 1951. u Zrenjaninu, gde je radio u lutkarskom pozorištu “Toša Jovanović” kao glumac – lutkar od 1974. godine.

 

Igrao je u gotovo svim predstavama Lutkarskog pozorišta. Osvojio je 30 nagrada na raznim festivalima – za glumu, dizajn lutaka, scenografiju, režiju, lutkarski tekst…

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Do sada je u bogatoj karijeri režirao oko 50 predstava, većinu upravo u Zrenjaninu. Radio je i u kikindskom pozorištu, gde je realizovao deset predstava.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM