• Promocija knjige o čuvenom lekaru i kompozitoru Jovanu Popoviću

    Knjiga o lekaru i kompozitoru dr Jovanu Popoviću „Ko t’ pokida sa grla đerdane“ biće predstavljena 6. decembra, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.   Organizatori promocije su izdavačka kuća „Tiski cvet“ iz Novog Sada, kao izdavač, i zrenjaninska kompanija „UM – Ing“, u kojoj je ova knjiga prvi put predstavljena zrenjaninskoj javnosti prilikom […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Promocija knjige o čuvenom lekaru i kompozitoru Jovanu Popoviću

    Knjiga o lekaru i kompozitoru dr Jovanu Popoviću „Ko t’ pokida sa grla đerdane“ biće predstavljena 6. decembra, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

     

    Organizatori promocije su izdavačka kuća „Tiski cvet“ iz Novog Sada, kao izdavač, i zrenjaninska kompanija „UM – Ing“, u kojoj je ova knjiga prvi put predstavljena zrenjaninskoj javnosti prilikom nedavno održane tradicionalne likovne kolonije.

     

    Knjigu je priredio Sima S. Matić, koji će biti jedan od izlagača na promociji u Zrenjaninu.

     

    Jovan Popović veoma je zanimljiva ličnost, rođen je u u Adi, a ceo vek proveo je u Zrenjaninu. Bio je očni lekar i humanista a iako se samoamaterski bavio muzikom, ostavio je dubok trag i u toj sferi, kao značajan kompozitor. Umro je 1973. u Zrenjaninu, gde je i sahranjen – u par reči vlasnik kompanije „UM – Ing“ Borislav Umićević najavljuje promociju knjige o jednom velikanu ovog dela Banata, koji zaslužuje više pažnje javnosti.

     

    Knjiga je satkana od pripovedanja i priloga više autora, pored ostalih i znamenitog zrenjaninskog hroničara, penzionisanog učitelja Dejana Bošnjaka, koji je i najzaslužniji za oživljavanje uspomene na dr Jovana Popovića, o kojem ni bolje upućeni Ađani a ni Zrenjaninci nisu znali mnogo. Bošnjak je podsetio na činjenicu da je pesmu, koja je postala i naslov knjige, komponovao doktor Popović, na stihove Alekse Šantića, i da to nije narodna pesma. A tu pesmu, koju su pevale Radmila Dimić, Nada Mamula, Dušica Bilkić, Merima Njegomir, Hanka Paldum i mnoge druge pevačke zvezde, Bošnjak ocenjuje kao najlepšu srpsku pesmu 20. veka.

     

    O doktoru Popoviću i njegovom delu pišu i drugi, profesorka Slobodanka Latinović o njemu kao uzornom očnom lekaru, a dr Dobrivoje Paunović ispisuje crtice o oftamološkoj praksi dr Jove Popovića. Veći broj tekstova posvećen je njegovom muzičkom stvaralaštvu a možda najbolje naslovljen tekst u knjizi je „Jovan Popović, doktor medicine u srpskoj muzici“, autora Dejana Tomića. Na kraju, pobrojane su pesme kojima je pečat utisnuo dr Jovan Popović a mnogi će se iznenaditi da su među njima „Moj dilbere“, „Tera Lenka“, „Leptirići mali“…

     

    Sve to obećava jednu veoma zanimljivu promociju, i priliku za sve Zrenjanince da saznaju nešto novo o negdašnjem sugrađaninu, počivšem na Tomaševačkom groblju.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura