Kultura Vesti Zrenjanin

Promocija knjige Filipa Krčmara „Laslo Karačonji i njegovo doba“

laslo karačonji i njegovo doba

Promocija knjige „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa (1854–1869)“ Filipa Krčmara, biće održana u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. decembra, u 19 časova.

 

O knjizi će govoriti recenzenti Milivoj Bešlin iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Aleksandar Kasaš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u penziji. Prisutnima će se obratiti i izdavači Dragan Rauški (Udruženje za negovanje tradicije Novi Bečej) i Radovan Vlahović (Banatski kulturni centar), kao i autor dela Filip Krčmar.

 

Monografija govori o Laslu Karačonjiju Beodranskom kroz prizmu stotinak novinskih napisa nemačkih i srpskih listova. Po rečima stručnjaka, knjiga je veoma značajna u istoriografskom smislu.

 

Pročitajte još: Slobodan Mandić dobitnik književne nagrade Matice srpske

 

– Knjiga „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa 1854–1869” vredno je ostvarenje u najboljoj tradiciji kritičke istoriografske škole. Posle dugo vremena, reč je o jednom od najvažnijih profesionalnih doprinosa istoriji Novog Miloševa u kome je svoj posed imao torontalski veliki župan Laslo Karačonji Beodranski. Ipak, monografija Filipa Krčmara svojim istraživačkim dometima značajno prevazilazi lokalnu ili zavičajnu istoriju i saznajnim rezultatima predstavlja važan prilog proučavanju istorije Habzburške monarhije – navodi Milivoj Bešlin.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.