• Promocija knjige Filipa Krčmara „Laslo Karačonji i njegovo doba“

    Promocija knjige „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa (1854–1869)“ Filipa Krčmara, biće održana u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. decembra, u 19 časova.   O knjizi će govoriti recenzenti Milivoj Bešlin iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Aleksandar Kasaš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Promocija knjige Filipa Krčmara „Laslo Karačonji i njegovo doba“

    Promocija knjige „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa (1854–1869)“ Filipa Krčmara, biće održana u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. decembra, u 19 časova.

     

    O knjizi će govoriti recenzenti Milivoj Bešlin iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Aleksandar Kasaš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u penziji. Prisutnima će se obratiti i izdavači Dragan Rauški (Udruženje za negovanje tradicije Novi Bečej) i Radovan Vlahović (Banatski kulturni centar), kao i autor dela Filip Krčmar.

     

    Monografija govori o Laslu Karačonjiju Beodranskom kroz prizmu stotinak novinskih napisa nemačkih i srpskih listova. Po rečima stručnjaka, knjiga je veoma značajna u istoriografskom smislu.

     

    Pročitajte još: Slobodan Mandić dobitnik književne nagrade Matice srpske

     

    – Knjiga „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa 1854–1869” vredno je ostvarenje u najboljoj tradiciji kritičke istoriografske škole. Posle dugo vremena, reč je o jednom od najvažnijih profesionalnih doprinosa istoriji Novog Miloševa u kome je svoj posed imao torontalski veliki župan Laslo Karačonji Beodranski. Ipak, monografija Filipa Krčmara svojim istraživačkim dometima značajno prevazilazi lokalnu ili zavičajnu istoriju i saznajnim rezultatima predstavlja važan prilog proučavanju istorije Habzburške monarhije – navodi Milivoj Bešlin.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura