• Prolaznici oslikavali specifičan mural u glavnoj gradskoj ulici (Foto)

    Kao nesvakidašnja najava za 14. Bijenale akvarela, koje će u ponedeljak, 20. septembra, biti otvoreno u Savremenoj galeriji Zrenjanin, juče je organizovano oslikavanje murala na zidu objekta u glavnoj gradskoj ulici, pored vodotornja.   O čemu je zapravo reč, za portal zrenjaninski.com je objasnila kustoskinja ovogodišnjeg Bijenala akvarela Katarina Kostandinović.   – Ove godine fokus […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Prolaznici oslikavali specifičan mural u glavnoj gradskoj ulici (Foto)

    Kao nesvakidašnja najava za 14. Bijenale akvarela, koje će u ponedeljak, 20. septembra, biti otvoreno u Savremenoj galeriji Zrenjanin, juče je organizovano oslikavanje murala na zidu objekta u glavnoj gradskoj ulici, pored vodotornja.

     

    O čemu je zapravo reč, za portal zrenjaninski.com je objasnila kustoskinja ovogodišnjeg Bijenala akvarela Katarina Kostandinović.

     

    – Ove godine fokus Bijenala akvarela i izložbe „Neverovatne (ne)mogućnosti: zamišljanje institucije budućnosti“, koja će biti otvorena u ponedeljak, u 19 časova, jeste na javnom prostoru. Neke instalacije će biti priređene duž Trga slobode u Zrenjaninu, ispred same Savremene galerije, kao i po haustorima koji povezuju Gimnazijsku i ulicu Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića – kaže Katarina Kostandinović.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Slikarska kolonija u Elemiru protekla u sjajnoj atmosferi (Foto)

     

    bijenale akvarela

     

    Najmlađi bili najaktivniji u subotnjoj akciji

     

    Ona ističe da je subotnje šaranje zida kod vodotornja jedna od akcija Bijenala akvarela. Prema njenim rečima, ono predstavlja nastanak rada koji je zapravo efemerni mural.

     

    – Zašto efemerni? Izabrali smo krede kao medij i crtež kredom, kako bi taj mural vremenom, pod atmosferskim uslovima, nestajao sa fasade. Pored toga što ovo Bijenale akvarela jeste sve samo ne obična izložba akvarela, hteli smo i da se igramo određenom terminologijom koju akvarel koristi. A to su transparentnost, providnost, prelivanje, efemernost… To smo preneli na ovu fasadu – objasnila je naša sagovornica.

     

    Organizatori akcije su pozvali prolaznike koji su se u subotu popodne zatekli u centru grada da im se pridruže i učestvuju u jednom kolektivnom radu. Uglavnom su to činili najmlađi, koji su bili najaktivniji u ovoj izvedbi murala.

     

    – Reč je o jednoj instalaciji, koja je vaša, naša, moja… Ideja izložbe je da najpre komunicira i da se upozna sa lokalnim kontekstom, sa mestom u kome se dešava. Čini mi se da je svima nama dosta izložbi koje možemo da vidimo bilo gde, koje ne komuniciraju sa lokalnim kontekstom ili izgledaju kao i da se ne prave za njega – zaključuje Kostandinović.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Ovogodišnje Bijenale akvarela traje od 20. septembra do 28. oktobra. U njemu učestvuju umetnici Nora Mesaroš, Jelena Nikolić, Kristina Nikolić, Slavica Obradović, Tamara Spalajković i radna grupa projekta „Commons“: Pavle Banović, Bogdan Čontoš, Bogdan Đukanović, Aleksandar Saša Jeremić, Katarina Jovanović Alfa, Katarina Kostandinović, Luka Ličina, Nemanja Milenković, Zorica Milisavljević, Selman Trtovac i Vanja Žunić.

     

    bijenale akvarela

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura